Universiteit Leiden

nl en

Quantum? Dat is lastig voor ons brein

Wat is quantum nou eigenlijk? Tja, probeer dat maar eens in begrijpelijke taal uit te leggen. In diverse regionale kranten doet wiskundige Peter Bruin een poging. ‘Om quantum te begrijpen, moet je tegen je intuïtie in denken. Daar is ons brein niet voor gemaakt.’

Bruin is universitair docent bij het Mathematisch Instituut. En als wiskundige probeert Bruin de quantumtheorie te doorgronden. Die kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van de quantumcomputer die heel snel complexe berekeningen kan uitvoeren. Bruin werkt voornamelijk aan de theoretische kant van quantumalgoritmen.

Ingewikkeld

Quantum leg je niet zomaar even uit, zoveel is duidelijk. Maar in welk opzicht verschilt de quantumtheorie bijvoorbeeld van de digitale theorie? ‘Een digitale computer werkt met bits (nullen en enen), waarbij iets aan of uit kan zijn, zwart of wit’, vertelt Bruin. ‘Een quantumbit kan daarentegen niet alleen maar aan of uit zijn. Niet zwart of wit, maar ook niet alleen maar een grijstint ertussenin. Het is veel ingewikkelder.’ Zo kan een quantumbit aan en uit tegelijk zijn. Zulke bits hebben niet alleen ieder een eigen status, maar twee losse deeltjes kunnen van elkaar afhankelijk zijn. ‘Zo kunnen ze hun status op elkaar afstemmen zonder dat er contact is.’

Voorbeeld

Hoe ziet dat er dan concreet uit? Bruin legt het uit aan de hand van een voorbeeld. ‘Stel je voor: een quantumbit is als een kamer met een lamp. In die kamer kan het licht volgens de quantummechanica tegelijk aan en uit zijn. Stel je nu twee van die kamers voor. De lampen in die kamers zijn niet met elkaar verbonden, maar de toestand van de ene lamp is wel van invloed op de andere’, vertelt Bruin.

Wil je weten hoe dit zit? Lees het hele artikel bij De Gelderlander.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.