Universiteit Leiden

nl en

Rob de Wijk bij RTL Nieuws over de situatie in Oekraïne

Rob de Wijk, Emeritus Hoogleraar Internationale Relations & Security aan de FGGA, verwacht dat Rusland snel zal oprukken in Oekraïne op het moment dat Poetin het aantal troepen in het land opvoert. Toch denkt de Wijk niet dat het innemen van Kiev snel gebeurd zal zijn, omdat de Russen niet goed zijn in een guerillastrijd.

Volgens De Wijk zou Rusland mogelijk Kiev kunnen bombarderen als het steden niet snel inneemt. Zo ging het in de jaren 90’ ook met de stad Grozny. De Wijk: ‘Maar het zou me niet verbazen als de Russische bevolking na zo'n bombardement zich dan écht tegen de leiders gaat keren, en ook voor topfunctionarissen kan dat een brug te ver zijn.’ Aan de andere kant is het ook moeilijk te voorspellen wat de volgende zetten van de Oekraïense president Zelenski zullen zijn. Volgens De Wijk gedraagt hij zich moedig. Hij zegt hierover: ‘Ik heb daar grote bewondering voor, maar als Kiev wordt ingenomen, moet hij maken dat hij wegkomt. Dat overleeft hij waarschijnlijk niet en zijn volk heeft hem nodig.’

De houding van het  Westen

Volgens van Wijk helpt de houding van het Westen niet om de spanningen te doen afnemen. Hij vindt het vreemd dat de communicatie over de wapenleveranties aan Oekraïne zo openlijk gaat: 'Normaal doe je dat onder de radar, en ben je open over de financiële sancties.' Ook de mededelingen van de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, vindt De Wijk opmerkelijk. Zij sprak over de toekomstige toetreding van Oekraïne bij de EU. De Wijk: ‘Het klinkt alsof dat nu gaat gebeuren, maar dat is natuurlijk niet zo. Maar het is wel weer olie op het vuur, met als gevolg dat Poetin nu de nucleaire wapens in staat van paraatheid brengt.’

Lees het hele artikel hier

Rob de Wijk is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij ook voorzitter van de National Security Think Tank en columnist voor dagblad Trouw en schrijft hij maandelijks voor Energiepodium.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.