Universiteit Leiden

nl en

Alexander Pleijter bij Argos over de opkomst van nep-factcheckers

Universitair docent Alexander Pleijter vertelt in Argos over de grote hoeveelheid (des)informatie over de oorlog in Oekraïne en hoe de opkomst van nep-factcheckers het moeilijker maken om waarheid van leugen te onderscheiden.

‘Op sociale media zie je veel foto’s en video’s langskomen uit Oekraïne waarvan je niet weet of je het wel kunt vertrouwen,’ zegt Pleijter. Factcheckers ontmaskeren desinformatie door middel van zoekmachines en andere tools. De tactiek van nep-factcheckers is misleidend, aldus Pleijter. Ze liften namelijk mee op de reputatie van echte factcheckers. ‘Nep-factchecks beweren de feiten of de waarheid te brengen, alsof er uitvoerig onderzoek naar is gedaan. (…) Ze imiteren op alle mogelijke manieren de werkwijze en presentatie van factcheckers om het zo betrouwbaar mogelijk te laten lijken.’ 

Meer weten?

Lees dan het artikel op de website van VPRO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.