Universiteit Leiden

nl en

Peter Rodrigues in NRC over behandeling Oekraïense en andere vluchtelingen

Oekraïense vluchtelingen mogen direct in Nederland aan het werk. Hoe kan het dat andere vluchtelingen daar soms jaren op moeten wachten?

Peter Rodrigues

Hoogleraar Immigratierecht Peter Rodrigues doet onder meer onderzoek naar discriminatie en gelijke behandeling en komt hierover aan het woord in NRC. Dat tussen Oekraïners en vluchtelingen uit andere oorlogsgebieden sprake is van ongelijke behandeling, noemt hij 'evident'. Maar hij zou het niet kwalificeren als ongeoorloofd of discriminatoir. 'Voor ongelijke behandelingen kunnen rechtvaardigingen bestaan.'

In dit geval komt die rechtvaardiging voort uit Europese solidariteit, zegt Rodrigues. 'De oorlog in Oekraïne treft lidstaten van de Europese Unie. Er zijn bijvoorbeeld ruim twee miljoen mensen naar Polen gevlucht. Solidariteit is een kernwaarde van de EU, andere lidstaten zijn genoodzaakt gezamenlijk hulp te bieden.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.