Universiteit Leiden

nl en

Anoma van der Veere bij ‘Met het oog op morgen’ over Japan en de oorlog in Oekraïne

In de oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft Japan partij gekozen voor Oekraïne. In het radioprogramma ‘Met het oog op morgen’ legt Anoma van der Veere uit waarom dit opmerkelijk is.

'In de grondwet van Japan staat dat ze geen oorlog mogen voeren, dat is zo sinds de Tweede Wereldoorlog’, vertelt Van der Veere. ‘In 2016 is dat veranderd, de toenmalige president heeft de grondwet toen eigenlijk geherinterpreteerd. Het verhaal werd nu dat als bondgenoten worden aangevallen, Japan die bondgenoten mag verdedigen. (…) Trendbreuk is een mooie beschrijving van de situatie nu in Japan, met deze veranderende grondwet als voorbeeld.’

Meer weten?

De aflevering is hier terug te luisteren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.