Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova bij de NOS over corruptie als het tweede strijdtoneel van Oekraïne

Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Coparative Governance aan het Instituut Bestuurskunde, bespreekt bij de NOS de corruptie waar Oekraïne al jaren mee kampt.

Er zijn in de afgelopen jaren veel stappen gemaakt om corruptie binnen Oekraïne terug te dringen. Met oog op eventueel EU-lidmaatschap, laait het gesprek over corruptie op verschillende vlakken van het leven in Oekraïne weer op. Zo was er ook in het dagelijks leven, zoals bij de geboorteregistratie, corruptie merkbaar. Dimitrova vertelt: 'Daar waren tientallen instellingen bij betrokken, wat ruimte gaf voor corruptie'

Hierbij kan gedacht worden aan onnodige extra kosten en bedrijven die nieuwe ouders tegen betaling door het traject loodsten. 

Nog niet verdwenen

Al merkt men tegenwoordig op straat minder van de corruptie, is het hogerop in het land nogsteeds zichtbaar, legt Dimitrova uit. 'Banden tussen politieke partijen en oligarchen bijvoorbeeld. Bezitters van grote bedrijven hebben vaak familieleden in het parlement, of relaties met ministers die nauw betrokken worden bij hun bedrijf.'

Lees het volledige artikel hier

Het onderzoek van Antoaneta Dimitrova heeft zich ontwikkeld rond het thema bestuurs overdracht van de Europese Unie naar kandidaat-lidstaten. Ze onderzoekt de effecten van de bevordering van regels en normen met betrekking tot democratie, hervorming van het openbaar bestuur of specifiek beleid van de EU, het IMF of andere internationale organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.