Universiteit Leiden

nl en

Jan van de Streek: 'Belastingdienst in overtreding bij informatielek aan Uber’

De Belastingdienst lekte informatie over een internationale belastingcontrole aan Uber. Daarnaast "traineerde en vertraagde" de fiscus het onderzoek van andere EU-lidstaten, zegt het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) op basis van interne documenten van het techbedrijf.

Jan van de Streek

Deze ‘Uber Files’ geven een ongekend gedetailleerde inkijk in de vaak ongrijpbare lobbywereld. Ze tonen bovendien hoe Nederland de rode loper uitrolt voor een Amerikaanse multinational die wetten gewoonweg negeert. En niet alleen de Nederlandse politiek bedient Uber: als andere Europese landen informatie opeisen van Ubers Europese hoofdkantoor in Amsterdam, schendt de Nederlandse belastingdienst meerdere Europese verdragen en afspraken door lidstaten te belobbyen en internationaal onderzoek te traineren en te vertragen – ten faveure van Uber.

‘De belastingdienst is hier flagrant in overtreding,’ zegt hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek tegen Platform Investico. Hij kreeg inzage in Ubers stukken over de fiscus. Allereerst is de Belastingdienst volgens Europese wetgeving verplicht ‘zo spoedig mogelijk, maar tenminste binnen zes maanden’ te reageren op uitwisselingsverzoeken vanuit het buitenland. De belastingdienst gaat maanden over die termijn overheen, maar dat is nog het minste.

‘Nederland deelde echter heimelijk informatie over de standpunten en onderhandelingstactiek van andere EU-landen met Uber. Dat is in strijd met internationale verdragen en afspraken. Dat ondermijnt hun samenwerking – terwijl die samenwerking juist het dóel van deze audit was.’ Bovendien is het lekken van informatie in strijd met de nationale fiscale geheimhoudingsplicht. ‘Dat is op z’n minst een integriteitsschending, maar dit onderzoek doet denken dat Nederland de geheimhoudingsplicht opzettelijk geschonden heeft ten faveure van Uber. Dat is strafbaar.’

Lees hier het gehele artikel van Investico.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.