Universiteit Leiden

nl en

Bart Schermer: ‘Bedreigingen via internet zijn ook strafbaar’

Oostenrijk wil online bedreigingen en haat harder aanpakken. Aanleiding is de dood van huisarts Lisa-Maria Kellermayr. Zij maakte eind juli een einde aan haar leven, nadat ze maandenlang werd bedreigd door mensen die tegen coronamaatregelen en vaccinaties zijn.

Bart Schermer

Ook in Nederland is de online verspreiding van haat en bedreigingen een actueel probleem. Platforms kunnen zelf gemakkelijk maatregelen nemen, zoals automatisch feedback geven aan een haatdragend bericht, maar de overheid kan hier ook zeker een rol in spelen. ‘Net zoals dat je iemand fysiek bedreigt, zijn ook bedreigingen via internet strafbaar’, zegt hoogleraar privacy & cybercrime Bart Schermer tegen RTL Nieuws. ‘De politie doet vooral onderzoek als je aangifte hebt gedaan, maar ze monitoren sociale media ook.’

Een wetsvoorstel over doxing is recentelijk naar de Tweede Kamer gestuurd. ‘Mensen die privégegevens van iemand op sociale media zetten, zijn dan mogelijk strafbaar. Deel je bijvoorbeeld iemands adres en diegene wordt iets aangedaan, dan word je niet vervolgd voor het geweldsdelict, maar wel voor het delen van de gegevens.’

Op Europees niveau is er de Digital Services Act. Deze wet stelt aanbieders van platformen, zoals Facebook en Twitter, aansprakelijk als ze bedreigende posts niet offline halen. Schermer: ‘Wanneer de officier van justitie aangeeft dat een post offline moet en het platform doet niets, dan is het platform zelfs strafrechtelijk aansprakelijk.’

Het probleem ligt in de capaciteit van de politie. Er is niet genoeg mankracht om online haat op te sporen. ‘Daarom kan het helpen als bedrijven meer doen, mogelijk dus gestimuleerd doordat platforms aansprakelijk kunnen worden gesteld’, aldus Schermer.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.