Universiteit Leiden

nl en

Een permanent burgerberaad: de missing link in de Nederlandse politiek

Landen om ons heen laten zien: als burgers mogen meedenken, komt er beweging in vastgelopen politieke discussies. Zou een dergelijke Derde Kamer ook de oplossing kunnen zijn voor Nederland, waar samenleving en overheid elkaar steeds verder uit het oog lijken te verliezen?

Wim Voermans

De politieke wil is er waarschijnlijk wel, vertelt Wim Voermans, hoogleraar Staats- en Bestuursrecht, in De Correspondent. ‘Het kabinet beseft dat het het vertrouwen van burgers aan het verliezen is. Bovendien zijn er tal van dossiers waarop de politiek dreigt vast te lopen: stikstof, huisvesting, energietransitie, klimaat.’ Op dit moment wordt er ook vooral veel óver jongeren, leraren en boeren gepraat, en niet genoeg mét hen. Dat is zonde, want volgens Voermans passen dit soort vormen van burgerparticipatie heel goed bij Nederland. ‘Mensen willen graag deelnemen en bijdragen aan de samenleving.’

Een permanent burgerberaad, denkt Voermans, kan wel eens de missing link zijn in de Nederlandse politiek: ‘De politiek loopt vast en polderakkoorden leiden tot wantrouwen. Dat is geplooi en geschik achter de schermen, terwijl burgerberaden transparant en inclusief zijn. Een permanent instituut garandeert bovendien continuïteit.’

Volgens Voermans zouden niet alleen burgers een zetel moeten krijgen in het beraad. Hij pleit voor een gemengd samenlevingsberaad bestaande uit een combinatie van gemeenschappelijke en gevestigde belangen. ‘Dat kan bijvoorbeeld voor driekwart uit burgers bestaan. De rest van de zetels is voor belangengroepen, instellingen en enkele door de regering benoemde leden.’ Volgens Voermans vergroot dit de kans dat de gevestigde orde zich na afloop daadwerkelijk schaart achter de uitkomst van de ad hoc burgerberaden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.