Universiteit Leiden

nl en

Antoaneta Dimitrova bij de NOS over de ondermijning van EU-steun aan Oekraïne door russische gaswapens

Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance aan het Institute of Security and Global Affairs, bespreekt bij de NOS de impact van Russische gaswapens op de steun van de EU aan Oekraïne.

Het verenigde Europese Oekraïne-front scheurt vooralsnog niet. Volgens Dimitrova is dit met name het geval in landen waar de betrokkenheid met Oekraïne relatief laag is. 'Dat zijn ook landen waar de steun voor de NAVO laag is, zoals Griekenland en Cyprus. Maar ook Italië en het Hongarije van premier Orbán zijn landen om in de gaten te houden.' In veel Oost-Europese landen is het besef groot dat energie-onafhankelijkheid nu eenmaal geld kost. Dimitrova vertelt: 'In Bulgarije waren er juist protesten tegen het besluit van de interim-regering om toch weer met Rusland te onderhandelen over gasleveringen.'

Lees het hele artikel hier

Het onderzoek van Antoaneta Dimitrova heeft zich ontwikkeld rond het thema bestuurs overdracht van de Europese Unie naar kandidaat-lidstaten. Ze onderzoekt de effecten van de bevordering van regels en normen met betrekking tot democratie, hervorming van het openbaar bestuur of specifiek beleid van de EU, het IMF of andere internationale organisaties.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.