Universiteit Leiden

nl en

Bang voor AI? Kom naar het toneel.

Hoe maak je kunstmatige intelligentie beter zichtbaar? Daarover gaat het in de theatervoorstelling van theatergroep ECHO en muziektheatergezelschap De Veenfabriek. LIACS onderzoeker Peter van der Putten werkte eraan mee en vertelt waarom je zeker moet gaan kijken.

Heb jij er ooit bij stilgestaan dat kunstmatige intelligentie(AI) overal om ons heen aanwezig is? Algoritmes bepalen onze keuzes en helpen ons met diverse taken in het dagelijks leven. Toch hebben mensen vaak geen goed beeld van wat kunstmatige intelligentie inhoudt. Sommige mensen zijn zelfs bang voor een toekomst waar AI onderdeel van is.

De herkenbaarheid van AI

Om hier verandering in te brengen, zijn ECHO en de Veenfabriek op onderzoek uit gegaan. Hierbij schakelden zij de hulp in van Peter van Der Putten als AI-deskundige. Het resultaat is een voorstelling met muziek gemaakt door algoritmes, die door een computerboom loopt.

Wil je meer weten? Lees dan het artikel van het NRC en kijk op de website van de Veenfabriek voor meer informatie en speeldata.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.