Universiteit Leiden

nl en

Hoe houd je ex-gedetineerden op het rechte pad?

Sinds re-integratieofficier Bart Reedijk drie jaar geleden aan de slag ging in Dordrecht, gaan ex-gevangenen in die gemeente een stuk minder vaak de fout in. Vanuit het hele land is er interesse voor Reedijks aanpak, maar deskundigen plaatsen kanttekeningen.

De re-integratieofficier (rio) is in het leven geroepen om daders te begeleiden van High Impact Crime: delicten met een grote impact op slachtoffers, zoals inbraken, overvallen en straatroven. Van de vrijgelaten overvallers loopt 36 procent binnen twee jaar opnieuw tegen de lamp, van alle straatrovers 45 procent en van de woninginbrekers 56 procent. Bij Reedijks groep is het recidivecijfer 21 procent, gebaseerd op vijftig ex-daders die hij de afgelopen drie jaar begeleidde. 

Een belangrijk onderdeel van zijn aanpak is dat hij ex-gevangenen persoonlijk begeleidt. Normaal gesproken krijgen die te maken met tot wel vijftien verschillende instanties. Dat leidt vaak tot onduidelijkheid, zegt hoogleraar criminologie Miranda Boone tegen de NOS. 'Er zijn ontzettend veel organisaties bij betrokken waardoor het overzicht kwijtraakt. Zeker bij de jongens zelf, maar soms ook bij de reclassering. En dat geldt zeker voor deze ingewikkelde doelgroep.' Boone plaatst overigens wel een kanttekening bij de Reedijks lage recidivecijfers. 'Om zeker te zijn van die cijfers, is wetenschappelijk onderzoek nodig.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.