Universiteit Leiden

nl en

Wouter Hins: Intimidatie van journalisten ondermijnt de democratische rechtstaat

Boze politici, boze journalisten: de actie van FvD-politicus Gideon van Meijeren waarbij hij een verslaggever stiekem filmt en als ‘rioolrat’ wegzet, maakt veel woede los. Waar komt die ophef vandaan? Wouter Hins 'Een journalist ‘rioolrat’ noemen, gaat heel ver.'

'Er zijn twee redenen voor de opschudding', zegt Wouter Hins, emeritus hoogleraar mediarecht, in RTL Nieuws. 'De eerste is dat journalisten, net als wetenschappers en rechters, als taak hebben hun rug recht te houden, wat de heersende publieke opinie ook is', zegt Hins. Eén van de voornaamste taken van de journalistiek is om machthebbers, zoals politici, te controleren. Als een journalist zo wordt geïntimideerd dat die zijn werk niet meer kan doen, dan wordt ‘de democratische rechtsstaat ondermijnd’.

De tweede reden is dat de vergelijking met ‘ratten en riolen’ volgens Hins sterke, negatieve associaties oproept. 'De terminologie kan ertoe leiden dat mensen die op die manier worden aangeduid, niet langer als mensen worden beschouwd, maar als iets minderwaardigs, namelijk als ongedierte.'

Ook Trouw interviewde Hins over de recente acties van FvD. NPO heeft de omroep namelijk deze week een tweede sanctie opgelegd. Volgens de koepelorganisatie houdt ON zich nog steeds niet aan de journalistieke code en verloopt de samenwerking verre van soepel. Na een tweede sanctie kan de NPO volgens de mediawet oproep doen om de omroep uit het publieke bestel te zetten.

Officieel is die tweede sanctie niet eens nodig, zegt Hins. 'Zo’n verzoek kan ook al worden ingediend als een omroep naar de mening van de NPO onvoldoende uitvoering geeft aan de bereidheid tot samenwerking.'

Meer lezen?

Lees het hele artikel van RTL Nieuws.

Lees het hele artikel in Trouw.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.