Universiteit Leiden

nl en

Ben de Jong in Trouw over Russische bemoeienis

Ben de Jong, gastonderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs, spreekt in Trouw over de uitspraak dat CDA-politicus René van der Linden jarenlang een pion is geweest van het regime van de Russische president Vladimir Putin. Volgens de Jong gaat het hier niet om klassieke spionage, maar om een beïnvloedingsoperatie.

Volgens de Jong zijn de Russen voortdurend bezig met dergelijke operaties. Ze verspreiden desinformatie om onzekerheid en verdeeldheid te zaaien, daarbij hoort ook de manipulatie van individuen zoals Van der Linden. De Jong vertelt: 'Mijn indruk is dat de Russen dit slim en professioneel hebben gespeeld. Van der Linden liet zich door hen in de watten leggen, wat de indruk wekte dat ze vrienden worden.'

Het verbaast de Jong dat Van der Linden is afgeluisterd, aangezien een dienst als de AIVD niet zomaar toestemming krijgt voor het afluisteren van politici. De Jong: 'Ik vermoed dat Russische spionnen werden afgeluisterd, en dat Van der Linden daardoor in beeld kwam. Het viel waarschijnlijk op dat hij vaak contact had met hen.'

De Jong vertelt dat open westerse maatschappijen kwetsbaar zijn voor dit soort beïnvloeding, omdat de meeste mensen niet door hebben dat dit zo wordt gespeeld. Daarnaast is het voor veiligheidsdiensten lastig te bestrijden, omdat we een vrijheid van meningsuiting hebben. Maar, zegt de Jong, het helpt om dit soort gevallen naar buiten te brengen, zodat mensen zich bewuster worden van het risico. 

Lees het volledige artikel hier

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.