Universiteit Leiden

nl en

Moeten westerse landen klimaatschade compenseren? Paul Behrens legt het uit

Op de klimaatconferentie COP27 in Egypte vragen Afrikaanse Leiders om solidariteit vanuit het Westen. In Afrika zijn de gevolgen van klimaatverandering hard voelbaar terwijl het continent minimaal bijdraagt aan de oorzaken daarvan. CML-onderzoeker Paul Behrens geeft in Trouw duiding over de financiële klimaatcompensatie die Afrikaanse landen vragen.

In het voorbije jaar zorgde de klimaatverandering voor verwoestende overstromingen en harde droogte in Afrikaanse landen. ‘Afrika vangt de klappen op,’ klinkt de boodschap van Keniaans present William Ruto. ‘En dat terwijl we nauwelijks bijdragen aan de uitstoot die de klimaatverandering veroorzaakt,’  

Daarvoor willen de Afrikaanse landen een financiële compensatie. ‘En dat heeft niks met liefdadigheid of noodsteun te maken. Jullie moeten betalen voor wat jullie gebruikt hebben. Waar jullie voordeel uit hebben behaald,’ aldus president Lazarus Chakwera van Malawi.  

Meer kansen voor toezegging 

Ook tijdens de vorige klimaattop werd er tijdens de slotverklaring gevraagd naar herstelbetalingen voor klimaatschade. Van die financiële compensatie hebben de Afrikaanse leiders nog niets gezien. Deze keer ziet Behrens meer kansen voor toezeggingen. 

‘Kort gezegd gaat het hierbij om een tegemoetkoming voor de schade - de economische schade, maar ook het verlies aan mensenlevens - veroorzaakt door klimaatverandering,’ zegt hij in Trouw. ‘Dan ben je dus al voorbij klimaatadaptie of mitigatie. We hebben het dan al over het lijden, veroorzaakt door een opwarmende aarde.’ 

Meer weten?

Lees het volledige artikel op de website van Trouw.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.