Universiteit Leiden

nl en

Hoe statistiek artsen helpt

Met statistische modellen geeft Marta Fiocco artsen meer zekerheid. Bijvoorbeeld over de overlevingskans van kankerpatiënten. Of over de beste dosis bij een chemotherapie. ‘Je wilt kanker bestrijden, maar niet met meer gif dan nodig is’, zegt ze in Leidraad.

Als medisch statisticus werkt Fiocco met bestaande data, vooral op het gebied van overleving met kanker. Samen met het LUMC ontwikkelde haar groep bijvoorbeeld een app die voor patiënten met een bepaald type kanker berekent wat de kans is dat een patiënt na vijf of tien jaar nog leeft. Die is bedoeld voor artsen, niet voor patiënten. ‘Ik zou het zelf niet eens wíllen weten’, roept Fiocco uit. ‘Maar ik wil wel een arts die voortdurend probeert het beste te doen.’

Meer weten over Marta Fiocco’s werk? Lees het volledige artikel in Leidraad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.