Universiteit Leiden

nl en

Jorrit Rijpma: inperken vluchtelingenstroom is haast onhaalbaar

Opnieuw zorgt het asielbeleid voor een hoop spanning in de Tweede Kamer. Er zou een akkoord zijn over een nieuwe asielwet die gemeentes kan dwingen om asielzoekers op te vangen. Op de valreep gaat de VVD toch niet akkoord met deze wet: de VVD-fractie heeft moeite met ‘dwang’ en wil er liever voor zorgen dat er minder asielzoekers naar ons land komen. Is dit politiek en juridisch haalbaar? Hoogleraar Europees Recht Jorrit Rijpma: ‘Onder de Europese wetgeving zijn deze mogelijkheden zeer beperkt’.

Jorrit Rijpma

Europese landen zijn gebonden aan het VN-vluchtelingenverdrag en onderlinge afspraken. Rijpma vertelt in Nieuwsuur: ‘Wanneer mensen aan bepaalde criteria voldoen en recht hebben op bescherming, dan horen ze dat ook te krijgen’. We kunnen als land dus niet zomaar bepalen om minder vluchtelingen toe te laten. 'Het is mogelijk om de rechtsbescherming tot een minimum in te perken om zodoende als land minder aantrekkelijk te worden voor vluchtelingen, maar het is zelfs nog maar de vraag of dit echt mag.'

De Dublin-regel stelt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het dichtstbijzijnde land waar dit mogelijk is. Onder deze regelgeving zou Nederland vluchtelingen in principe mogen terugsturen, maar Rijpma geeft aan dat dit geen solide oplossing is. ‘Het moet dan wel gegarandeerd zijn dat vluchtelingen in dit land ook daadwerkelijk opgevangen worden en niet op straat terecht komen. Het is daarom belangrijker dat we er met zijn allen voor zorgen dat andere landen zich aan de Europese wetgeving houden in plaats van dat wij dit zelf ook niet meer doen.’ Daarbij benadrukt Rijpma dat de Dublin-regel geen solidariteitsregel is. ‘Als Noord-Europees land leg je het leeuwendeel verantwoording en last bij de grenslanden neer. Dat is uiteindelijk niet houdbaar.’

Meer weten?

Bekijk het hele interview bij Nieuwsuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.