Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren bij EenVandaag over het normaliseren van complottheorieën in de Tweede Kamer

Jelle van Buuren, Universitair Docent bij het Instititute of Security and Global Affairs, vertelt bij EenVandaag dat complottheorieën vaste voet aan de grond krijgen in de Nederlandse samenleving. Ook de Tweede Kamer is hier niet immuun voor.

Jelle van Buuren vertelt dat het toenemende wantrouwen in de samenleving tegen de overheid een sterke voedingsbodem vormt voor complotttheorieën. Volgens Van Buuren zijn veel mensen vatbaar voor dit soort ideeën. 'Uit verschillende onderzoeken blijkt dat, afhankelijk van het soort complottheorie, 5 tot 15 procent van de bevolking daar geloof aan hecht.'

Verder is het actief verspreiden van complottheorieën door sommige politieke partijen electoraal gunstig: 'Je bereikt er een bepaald gedeelte van de bevolking mee die zeer weinig vertrouwen meer heeft in de autoriteiten', aldus Jelle van Buuren. Hij vertelt dat men de invloed van complottheorieën op de maatschappij en de politiek niet moeten onderschatten. 'Als je voortdurend bepaalde verhalen blijft verspreiden dat alles fake is en dat we niet meer in een democratie leven, dan heeft dat op lange termijn effect op de legitimiteit van onze instituties.'

Lees het volledige artikel bij EenVandaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.