Universiteit Leiden

nl en

Een van de grote raadsels aan de spionageballon van China

Terwijl de Amerikaanse marine op zoek is naar de Chinese spionageballon op de bodem van de Atlantische Oceaan duurt de soap hieromtrent voort. China zelf ontkent, maar spionage-expert Ben de Jong stelt dat spionage nog altijd op grote schaal plaatsvindt.

Het scenario dat de Chinezen opdissen, dat de ballon een weerobservatieballon zou zijn, lijkt erg onwaarschijnlijk, stelt Ben de Jong. ‘We kunnen er vanuit gaan dat het doel van de ballon spionage was’.

Een van de grote raadsels aan deze operatie is waarom China een ballon zou inzetten in plaats van satellieten, want wat kan een ballon wel dat een satelliet niet kan? ‘Dat is een raadsel. Het is niet duidelijk waarom China een ballon zou inzetten als ze informatie ook al binnenhalen via satellieten, net als dat de Verenigde Staten bij China doet’, aldus De Jong.

China is op het gebied van spionage de afgelopen jaren erg actief geworden. Volgens De Jong is China zich op het gebied van spionage gaan toeleggen om de economische achterstand met het Western kleiner te maken. ‘Die achterstand ziet de Chinese overheid als een groot probleem’. China houdt zich op het gebied van spionage met name bezig met het stelen van intellectueel eigendom en staatsgeheimen, waarbij het zowel spionage via internet als menselijke bronnen inzet.

Bekijk het fragment op de website van de Telegraaf. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.