Universiteit Leiden

nl en

Tanja Masson-Zwaan bij Spraakmakers over het mijnen van de maan

Commerciële partijen die ruimtereizen aanbieden, ruimte-afval, claimen van de maan, het mogelijk exploiteren van grondstoffen... Het wordt druk in de ruimte de komende jaren. Maar duidelijke afspraken zijn er niet. Universitair docent Ruimterecht Tanja Masson-Zwaan sprak erover in Spraakmakers van NPO Radio 1.

Tanja Masson-Zwaan

Volgens het ruimteverdrag van 1967 mag niemand de ruimte toe-eigenen. 'Maar je mag het wel gebruiken en exploreren', zegt Masson-Zwaan. 'De vraag is nu of het gebruik van hulpbronnen, grondstoffen die wij op aarde goed kunnen gebruiken, ook valt onder toe-eigening. Men lijkt nu overeen te komen dat we die hulpbronnen mogen gebruiken, maar er zijn wel regels nodig om het mijnen ervan in goede banen te leiden.'

'Het is nog in de exploratiefase. We zijn met zijn allen heel enthousiast om grondstoffen van de maan te plukken, maar het gaat nog wel een aantal jaar duren voordat we ook echt zo ver zijn. In de tussentijd moeten we duidelijke afspraken met elkaar maken om te voorkomen dat de maan een Wild West wordt.'

Meer weten?

Beluister het hele fragment van Spraakmakers.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.