Universiteit Leiden

nl en

Marlou Schrover op NU.nl over strengere grensbewaking

Hoogleraar Marlou Schrover vertelt op NU.nl dat een strengere Europese grensbewaking een averechts effect zal hebben. In plaats van vluchtelingen en andere migranten buiten te houden, worden gevaarlijke routes juist aantrekkelijker.

In februari drongen verschillende EU-lidstaten aan op de bouw van hekken aan de buitengrenzen van Europa. Zo willen de landen voorkomen dat mensen met hulp van mensensmokkelaars naar Europa vertrekken. Schrover zegt dat dit geen oplossing is. Het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben op migratie. 'Door een route af te sluiten, hou je mensen niet tegen om naar Europa te komen. Je maakt daarmee juist andere routes aantrekkelijker. En dat zijn vaak de gevaarlijkste routes. Zolang dat niet verandert, zullen we vaker te maken krijgen met migranten die op zee omkomen,' legt Schrover uit.

Meer weten?

Lees het artikel op de website van NU.nl.

Beeld: Kripos_NCIS

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.