Universiteit Leiden

nl en

Bart Schermer in Trouw over hoe je moet onderhandelen met cybercriminelen

Hackers hebben de gegevens van de KNVB in handen. Lockbit, een collectief van cybercriminelen, zit achter de buit. En nu?

Het feit dat de hackers beperkt buit hebben gevat – het personeel van de KNVB kan nog doorwerken, want interne systemen, zoals de mail, doen het nog – is helpend voor het onderhandelingsresultaat, zegt hoogleraar privacy & cybercrime Bart Schermer in Trouw. Ook zegt hij dat de KNVB kan afdingen op de prijs, die hij inschat op zo’n 2 procent van de jaaromzet.

Schermer: ‘Hackers gaan vaak berekenend te werk. (…) Ze kijken naar financiële draagkracht van het slachtoffer, de gevoeligheid van de informatie en hoeveel tijd de hack kost. Op basis daarvan onderhandelen partijen als Lockbit.’

26 april, 19:42 is het uur van de waarheid: dan loopt de aan de KNVB gestelde deadline af. Betaalt de KNVB niet, dan zullen de cybercriminelen de gegijzelde data publiceren.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in Trouw (€) 

Foto: Jefferson Santos via Unsplash. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.