Universiteit Leiden

nl en

Hoe de inlichtingenpositie van de VS is verzwakt

Hoe heeft het kunnen gebeuren dat een 21-jarige militair geheime documenten heeft kunnen lekken van de Amerikaanse overheid? Ben de Jong, gastonderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs, praat erover bij de NOS.

Volgens Ben de Jong is er een trend ontstaan ruim twintig jaar geleden waarin meer mensen bij geheime informatie kunnen binnen de inlichtingendiensten.  'Na de terroristische aanslagen in 2001 was een van de grote klachten dat de inlichtingendiensten, voornamelijk de FBI en CIA, niet voldoende informatie hadden gedeeld over de plegers van de aanslagen.'

Het is daarnaast ook besloten door de diensten om meer te gaan delen, vertelt De Jong. 'Je kunt zeggen dat dit lek in zekere zin daar een uitwas van is. Op dit vlak bevinden inlichtingendiensten zich in een spagaat; het is lastig om een juiste middenweg te vinden tussen te veel en te weinig informatie delen.'

Lees het hele artikel op de website van de NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.