Universiteit Leiden

nl en

Wouter Hins bij NPO Radio 1 over vergunning Ongehoord Nederland

De NPO heeft staatssecretaris Gunay Uslu gevraagd om de vergunning van omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Wouter Hins, emeritus hoogleraar Mediarecht, vertelt hoe uniek het verzoek van de NPO is.

Voor de NPO is de maat vol: omroep Ongehoord Nederland (ON!) heeft voor de derde keer de journalistieke code van de NPO overtreden. ON! moet van de televisie, aldus NPO.

Volgens Hins is het een uitzonderlijk verzoek: het zou de eerste keer zijn dat een vergunning op deze grond wordt ingetrokken. Ook is de situatie problematisch voor het imago en slagvaardigheid van de publieke omroep. De publieke omroep moet volgens hem een eigen identiteit hebben en daarbinnen moeten de omroepen zo goed mogelijk samenwerken. 'Je wilt natuurlijk niet dat dit soort conflicten binnen de publieke omroep ontstaan. De publieke omroep moet concurreren met commerciële omroepen en dan moet [de publieke omroep] als eenheid optreden.'

Of de staatssecretaris de vergunning zal intrekken, vindt Hins lastig om in te schatten. Hij acht het mede bepalend hoe ON! zich in de komende weken zal opstellen tegenover de NPO. Daarnaast zal het meespelen hoe het oordeel van de rechter luidt over de drie boetes, die eerder aan ON! zijn opgelegd. 'Er is tot dusver nog geen enkele rechterlijke uitspraak en dat maakt het voor de staatssecretaris wel wat riskanter om nu zo'n drastische sanctie te nemen.'

Je luistert het interview met Hins op de wesbite NPO Radio 1 terug.

Fotograaf: Nabil Saleh via Unsplash. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.