Universiteit Leiden

nl en

Hoe de Europese democratie te wapenen tegen China

De aanpak van ongewenste buitenlandse inmenging staat hoog op de agenda van de Europese Unie. In dit artikel bespreekt Susanne Kamerling, Associate Fellow bij ISGA, welke maatregelen de Europese democratie beschermen tegen de Chinese invloed en inmenging in Europa.

Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben de Russische en Chinese overheden hun zogeheten beïnvloedings-, inmengings- en hybride operaties opgeschaald, met als doel om hun nationale belangen en geopolitieke doelen met bijbehorende narratieven te bevorderen. 

De afgelopen jaren heeft de Europese Unie deze operaties onderkend als een probleem. De EU heeft een reeks van overkoepelende en sectorspecifieke maatregelen genomen om deze operaties tegen te gaan. De Volksrepubliek China wordt als 'systemische rivaal' genoemd in de EU-China Strategie van 2019, die poogt een bestuursmodel te promoten die lijnrecht tegenover de liberale waarden van de EU staat. 

Ondanks dat de EU allerlei maatregelen heeft geïniteerd, zijn dergelijke dreigingen vaak een nationale aangelegenheid. Lidstaten reageren daarom op hun eigen manier en treffen uiteenlopende, vaak sectorspecifieke maatregelen om de invloed van China tegen te gaan. In de meeste EU-lidstaten is de beleidsreactie op de toenemende Chinese invloed versnipperd over verschillende beleidsterreinen en sectoren. 

Lees het volledige artikel op de website van de Clingendael Spectator

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.