Universiteit Leiden

nl en

De struikelpunten op de weg naar Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie

Ondanks dat Oekraïne graag lid wil worden van de Europese Unie, zijn er een aantal struikelpunten op de weg naar Oekraïens lidmaatschap. Antoaneta Dimitrova, hoogleraar Comparative Governance bij ISGA, spreekt erover in het FD.

Sinds de Russische invasie in de Oekraïne doet de EU weer haar best de niet-leden op de Balkan en in Oost-Europea tegen de borst te drukken. Dit doet de EU mede om het gestook van Rusland en China in die regio's de pas af te snijden. Met name Oekraïne lobbyt fanatiek om nog dit jaar goedkeuring te krijgen van de EU-landen voor de start van toetredingsgesprekken. 

Experts noemen een aantal struikelpunten voor het Oekraïens lidmaatschap. Volgens Dimitrova is de EU-begroting een van die struikelpunten. Oekraïne is een arm land dat na lidmaatschap recht heeft op miljardensubsidies. 'Dit legt een te groot beslag op de Europese begroting', stelt Dimitrova. 

Ook wordt gespeculeerd over een gedeeltelijke toetreding als alternatief voor volledige toelating. Dimitrova legt uit dat een kandidaat-lidstaat dan intensief samenwerkt met de EU op een terrein waarop het voorloopt. Hiervoor krijgt het land dan EU-fondsen. 'Het nadeel is dat dit recept nog nooit beproefd is en in de praktijk mogelijk niet werkt', volgens Dimitrova. 

Lees het hele artikel op de website van het FD (€). 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.