Universiteit Leiden

nl en

Podcast Middeleeuwse Toestanden: Steenrijke boeren uit de vroege Middeleeuwen

Bij het boerenleven in de vroege Middeleeuwen denk je al snel aan hard werk en relatieve armoede. Toch worden er bij archeologische opgravingen van boerennederzettingen vaak luxe gouden en zilveren objecten gevonden. Hoe zit dat? Professor Frans Theuws vertelt erover in de nieuwste aflevering van de podcast Middeleeuwse Toestanden.

Boerenrijkdom na de val van het Romeinse Rijk

Tientallen gouden broches,  zilveren oor- en vingerringen, zilveren mantelspelden, en prachtige kralensnoeren – het zijn niet meteen objecten die men zou associëren met een simpele boerennederzetting uit de vroege Middeleeuwen. Toch vonden archeologen dit soort juwelen in een grafveld in het Brabantse dorpje Dommelen. Vier plattelandsvrouwen uit de 7e en 8e eeuw waren hier begraven met ongekende luxe. Interessant genoeg vormen ze geen uitzondering.  Frans Theuws, emeritus hoogleraar Middeleeuwse Archeologie van Europa, heeft zich jarenlang verdiept in de onverwachte grote rijkdom op het boerenplatteland uit de vroege Middeleeuwen. Voor zijn project Rural Riches onderzocht hij de belangrijke rol van de boerenstand bij bij het economisch herstel van West Europa na de val van het Romeinse Rijk.

In de nieuwste aflevering van de podcast Middeleeuwse Toestanden gaan Jip Barreveld en Mette Langbroek met Theuws in gesprek over boerenrijkdom in de vroege Middeleeuwen. Samen bespreken ze de zelfvoorzienendheid (of juist niet) van de middeleeuwse boer, het boerenleven en het belang van uitwisselingsnetwerken. Deze aflevering is onderdeel van het tweede seizoen van de podcast Middeleeuwse Toestanden waarin experts op de Middeleeuwen worden geïnterviewd over verschillende mythes en misverstanden over deze zogenaamde ‘Donkere Eeuwen’. De podcast en de nieuwe aflevering is nu beschikbaar via SoundcloudGoogle Podcasts en Spotify.

Het tweede seizoen van Middeleeuwse Toestanden is een initiatief van Jip Barreveld, Mette Langbroek en Thijs Porck. De muziek is van Martine Mussies. Redactie van deze aflevering: Jip Barreveld en Mette Langbroek. Techniek en editing: Tatum Meijer. De podcast werd mede mogelijk gemaakt door de Outreach grant van de Young Academy Leiden en werd opgenomen in de studio van het platform Streaming the Past.

Vlnr: Jip Barreveld, Mette Langbroek, Tatum Meijer, Frans Theuws (foto: Thijs Porck)
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.