Universiteit Leiden

nl en

Satellietenstrijd met Starlink

Je kunt er bijna niet omheen als je snel satellietinternet wilt aanleggen. Het bedrijf Starlink van Elon Musk is 'almachtig in de ruimte' (Volkskrant). De Volkskrant schreef een uitgebreid artikel over hoe het zit en wat de gevaren en de alternatieven zijn. Ze interviewden hiervoor verschillende experts, onder wie Tanja Masson Zwaan, universitair docent lucht- en ruimterecht.

Starlink heeft met 4.500 het overgrote aandeel aan satellieten in de ruimte. Musks wens is deze vloot uiteindelijk zelfs uit te breiden naar 42.000. Er valt bijna niet tegenop te boksen, maar we moeten het eigenlijk wel willen. Aan het begin van de oorlog kreeg het Oekraïense leger duizenden gratis Starlink schotels van Musk aangeboden om hen te steunen in de strijd tegen Rusland. Maar toen de kosten wel heel hoog opliepen voor Musk beperkte hij de toegang van het Oekraïense leger lukraak, wat tot een 'catastrofaal verlies van communicatie' leidde (Volkskrant). 

Ook demonstreerde Musk zijn gevaarlijk machtige positie in de oorlog toen hij de verbinding verbrak van Oekraïense onderwaterdrones omdat hij het niet eens was met de aanval die Oekraïene wilde uitvoeren, uit angst voor een nucleaire tegenaanval van Rusland. Hierdoor verloren de onderwaterdrones verbinding met de satellieten en konden ze geen schade aanrichten op de Russische vloot.

Starlink deed niets verkeerd in de ogen van het ruimteverdrag van de Verenigde Naties, dat niets zegt over het lanceren van grote aantallen satellieten (Volkskrant). 'Het verdrag laat de regulering van particuliere ruimtevaart over aan de lidstaten', zegt Tanja Masson-Zwaan. 'Starlink is gevestigd in de VS, het land van de vrije markt, dat veel sneller vergunningen geeft dan bijvoorbeeld Nederland zou doen.'

En ondanks dat het duidelijk machtsmisbruik was van Musks kant, zal Oekraïne zich niet snel tegen Musk verzetten. Oekraïne is in zoverre afhankelijk van Starlink dat ze Musk waarschijnlijk liever niet op de kast willen jagen. 'De Oekraïense afhankelijkheid van Starlink was een wake-upcall voor de EU,' zegt Tanja Masson-Zwaan. De EU en China hebben naar aanleiding van deze uitbuiting ook al aangekondigd hun eigen netwerk van internetsatellieten te gaan vergroten. 

Maar wie wil opboksen tegen Musk, zal steeds meer en grotere satellieten moeten lanceren... (Volkskrant)

Foto door Forest Katsch via Unsplash.

Meer weten?

Lees het volledige artikel in de Volkskrant.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.