Universiteit Leiden

nl en

Nadine Akkerman bij NPO Radio 1 over Elizabeth Stuart

Hoogleraar Vroegmoderne Literatuur en Cultuur Nadine Akkerman deed onderzoek naar en schreef een boek over Elizabeth Stuart en vertelde over het leven van de Schotse koningsdochter.

‘Van Stuart werd gezegd dat ze zich alleen interesseerde in toneelstukken en romannetjes. Ze leefde in de tijd van grootste schrijvers als Shakespeare’, vertelt Akkerman. ‘Als letterkundige had ik de hoop een groot literair netwerk in kaart te kunnen brengen. Maar ik kwam er gaandeweg achter dat ze met nog geen woord over toneel schreef. Waar ze wel over schreef was diplomatie en veldslagen. Ik besefte me na een jaar dat ik goud in handen had, omdat we opeens een heel duidelijke politiek stem hadden van een vrouw uit de 17e eeuw, die zich niet verschuilt achter retoriek.’

Meer weten?

Luister hier het hele fragment terug op NPO Radio 1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.