Universiteit Leiden

nl en

Saniye Çelik in diverse media over diversiteit en inclusiviteit bij de politie

Saniye Çelik, bijzonder hoogleraar Diversiteit en Inclusie bij de Politie bij het Institute of Security and Global Affairs, bespreekt in diverse media haar onderzoek naar diversiteit en inclusie bij de politie.

Agenten op social media

Bij RTV Utrecht vertelt Çelik dat ze er niet meer raar van opkijkt wanneer agenten geschorst worden vanwege bepaalde berichten op social media. Dit weekend werd bekend dat er onderzoek loopt naar mogelijke racistische uitlatingen (op social media) van drie agenten van het korps Midden-Nederland. Het beeld van de politie kan worden aangetast door dit soort negatieve uitschieters. 'Dat helpt niet, je wordt wel steeds teruggeworpen in de publieke opinie' vertelt Celik. Ze doet onderzoek naar wat er nodig is voor een diverse en inclusievere politie. 

Op de vraag wat je precies mag als agent op sociale media, antwoordt Celik 'Als politieambtenaar houd je ook in je vrije tijd  je functie. Je hebt een ambtseed afgelegd en daarin staat dat je je fatsoenlijk moet gedragen. Dus geen uitlatingen die als discriminerend kunnen worden beschouwd.' 

Diversiteitsbeleid

Bij Argos heeft Çelik het over het diversiteitsbeleid van de politie. Volgens Çelik is de grootste misvatting dat 'je er even aandacht aan gegeven hebt, en weer verder kunt.' Initiatieven uit het verleden, zoals een diversiteitstraining van drie dagen, zijn goede investeringen, maar betekenen niet dat het doel meteen behaald wordt. De vraag is volgens Çelik: 'Hoe houd je dat constant vast?'

Çelik constateert een cyclus bij de politie, waarbij de organisatie om de 6 à 7 jaar weer opnieuw moeten uitvinden waarom diversiteit zo'n belangrijk onderwerp is. Daarna wordt een volgend, nieuw programma opgesteld, maar hierbij ontbreekt het onderzoek naar effectiviteit van aanpakken in voorgaande programma's. Organisaties raken kwijt met welke reden ze iets ook alweer deden. 

Lees het artikel van RTV Utrecht hier.
Beluister het Argos fragment hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.