Universiteit Leiden

nl en

Hoe een Nederlander een cruciale rol speelde in de sabotage-operatie van het Iraanse atoomprogramma

Hoe heeft een Nederlandse AIVD-agent gezorgd voor een nieuw tijdperk in oorlogsvoering door landen? Dennis Broeders, hoogleraar Global Security and Technology bij het Institute of Security and Global Affairs, praat erover in diverse media.

In 2007 heeft de Nederlandse Erik van Sabben een zwaarbeveiligd nucleair complex in Natanz weten te infiltreren. Hij wist hier een wapen te installeren dat het Iraanse kernwapenprogramma een grote klap heeft kunnen uitdelen. Dit wapen wordt stuxnet genoemd en is gemaakt door Israël en de VS. Broeders meldt dat door de ontwikkeling van technologie inlichtingendiensten volop opereren in een zone net onder gewapende strijd. ‘Een gebied waar geen oorlog heerst maar ook geen vrede’, aldus Broeders in de Volkskrant. 

In het NOS Radio 1 Journaal vertelt Broeders verder: ‘Als je de risico's van de operatie bij elkaar optelt dan kan je wel stellen dat je in de hoogste categorie zit. Het effect is groot geweest op het nucleaire programma, niet alleen door het feit dat de centrifuges kapot gingen en het programma vertraagde maar ook omdat de ingenieurs daar geen idee hadden waarom het zo gebeurde.’

Bij NOS gaat Broeders in op de vraag of Iran nog zou terugslaan in Nederland. ‘Je wil niet op het cyberlijstje van Iran staan. Het is een land dat regelmatig cyberoperaties uitvoert, met succes. Tegelijkertijd: Iran staat met bijna niemand op goede voet en wij stonden in die zin al op het verkeerde lijstje. Of deze operatie dat erger zal maken, weet ik niet.’

Lees of luister meer op de website van de Volkskrant, NOS Radio 1 en de NOS

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.