Universiteit Leiden

nl en

Leidse archeoloog reageert op nieuwe inzichten gepresenteerd in recentelijk onderzoek naar DNA

In het wetenschappelijk tijdschrift Nature, werden afgelopen week vier onderzoeken gepubliceerd. Het gaat om een analyse van het DNA van meer dan 1600 individuen die de afgelopen 25.000 jaar in Europa leefden. Dit leverde een enorme genetische ‘atlas’ op, en bood zo onder meer antwoord op de vraag: Waarom lopen West-Europeanen een groter risico op MS dan Oost-Europeanen?

Luc Amkreutz, archeoloog en conservator bij het RMO, verder niet betrokken bij het onderzoek, geeft aan dat het ‘een heel spannende en belangrijke studie’ is. ‘Het laat zien hoezeer wij het product zijn van onze voorouders.’  

In het onderzoek is onder andere gekeken naar de lengte verschillen van mensen uit diverse gebieden in Europa en waarom mensen uit het oosten van Europa bijvoorbeeld een verhoogde kans op Alzheimer hebben. 

Lees het volledige artikel op de website van het Parool. (€) 

En lees hier het volledige artikel op de website van New Scientist. (€) 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.