Universiteit Leiden

nl en

Nanotechnologie helpt boeren minder pesticiden te gebruiken - maar kan chemicaliën ook giftiger maken

Nanotechnologie heeft de afgelopen jaren verschillende industriële sectoren veroverd. Hoewel velen zich er misschien niet van bewust zijn, zijn nanomaterialen verweven in veel van de producten die we dagelijks gebruiken. En de landbouwsector is als volgende aan de beurt. Leidse milieuwetenschappers Tom Nederstigt en Martina Vijver wogen de potentie af tegen de risico's. Ze schrijven over hun onderzoek op wetenschapsplatform The Conversation.

Pesticiden gebaseerd op nanomaterialen lijken een veelbelovende nieuwe oplossing voor de landbouwsector. Boeren zouden hun gewassen er beter mee kunnen beschermen tegen ziektes en plagen, met minimale risico's voor het milieu.

Maar in hun nieuwe onderzoek betogen Nederstigt, Vijver en hun collega's dat ondanks de geclaimde duurzaamheidsvoordelen, het gebruik van nanomaterialen waarschijnlijk meer kwaad dan goed zal doen.

Lees het gehele, Engelstalige artikel op The Conversation: Nanotechnology promises to help farmers cut pesticide use – but could also make chemicals more toxic

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.