Universiteit Leiden

nl en

Waarom kiest Rusland vaak voor gif als moordwapen?

Ben de Jong, gastonderzoeker op het gebied van inlichtingendiensten bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt bij NPO Radio 1 Met het Oog op Morgen over het gebruik van gif als moordwapen door Rusland.

Ben de Jong vertelt dat Rusland heel vaak gif bij liquidaties in het buitenland gebruikt. Dat heeft bepaalde voordelen voor Rusland, als de omstandigheden gunstig zijn, is het gif op een of andere manier gemakkelijk toe te dienen. Verder zijn het vaak zeer zeldzame middelen. Dit maakt het gif moeilijk te traceren, waardoor het ingewikkeld is om het slachtoffer tijdig te behandelen. Tegelijkertijd zijn de daders alweer vertrokken richting Moskou. Echter, gif is niet het enige middel dat Rusland inzet in het buitenland. Een voorbeeld hiervan is het neerschieten van een Georgiër in Berlijn in 2019. Deze moord wordt ook gelinkt aan Rusland. 

Volgens De Jong zetten Russen tegenwoordig vaker mensen van de militaire inlichtingendiensten in. Deze mensen zouden minder goed getraind zijn om zich als een spion te bewegen in een vreemd land. Toch tasten experts in het duister over de vraag waarom de Russen tegenwoordig meer fouten maken. 

Volgens de Jong is het heel goed mogelijk dat Navalny opnieuw vergiftigd is. Rusland is bezig de hele zaak te traineren door wilde geruchten de wereld in te slingeren over wat er precies is gebeurd. In het geval van Navalny zou het heel goed kunnen dat Rusland bezig is ervoor te zorgen dat er geen objectieve lijkschouwing van het lichaam door een buitenstaander mogelijk is, juist om de ware toedracht te verhullen. De Jong vertelt dat in het huidige klimaat in Rusland tegenstanders van Poetin in binnen- en buitenland plotseling overlijden in verdachte omstandigheden. Deze moorden worden goed onderzocht, waardoor fouten van Moskou ook eerder aan het licht komen. 

Luister het volledige artikel bij NPO Radio 1 Met het Oog op Morgen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.