Universiteit Leiden

nl en

ASML dreigt zonder goede reden met vertrek naar buitenland

De bevolkingsgroei daalt, de fiscale voordelen voor expats zijn niet aantrekkelijk genoeg en te weinig geschikte arbeidskrachten. Peter Wennink van techreus ASML, is niet blij met het ondernemersklimaat in Nederland en dreigt met een vertrek naar het buitenland.

Als groeien in Nederland er niet inzit, dan overwegen ze serieus om naar het buitenland te vertrekken. Het kabinet werkt achter de schermen aan een plan om techreus ASML voor Nederland te behouden. Maar wat betreft belastingvoordelen mag het bedrijf helemaal niet klagen, zegt hoogleraar Belastingrecht Jan van de Streek in een artikel van RTLNieuws.‘Qua belastingen heeft ASML het niet zwaar, ze betalen 15 procent aan winstbelasting. Nergens ter wereld betaal je minder. ASML huilt fiscale krokodillentranen.’

ASML huilt fiscale krokodillentranen.’

Hoewel Van de Streek de waarde van ASML erkent, vindt hij dat er grenzen zijn aan wat de overheid kan en mag doen: ‘ASML is een belangrijk bedrijf voor Nederland, maar bedrijven individuele belastingvoordeeltjes geven, dat zou staatssteun zijn en kan niet door de beugel.’

Lees het hele artikel op RTLNieuws.

Foto: Mathew Schwartz via Unsplash.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.