Universiteit Leiden

nl en

Waarom is het luchtalarm cruciaal in de eerste fases van een crisis?

'In veel noodsituaties is snel handelen cruciaal, juist die eerste fases zijn bij heel veel crises bepalend.' Wout Broekema, Universitair docent bij het Institute of Security and Global Affairs, vertelt over de nadelen van het afschaffen van de sirenes bij het Algemeen Dagblad.

Het kabinet wil de sirenes van het maandelijkse luchtalarm inruilen voor een NL-Alert via ieders mobieltje. Wout Broekema vertelt dat het handelen in de eerste fases van een crises bepalend zijn. 'Dat kan het verschil zijn tussen leven en dood. Dan wil je dat veel mensen worden bereikt én dat mensen voelen: ik moet snel actie ondernemen.' Experts op het gebied van crisis communicatie, waaaronder Broekema,wijzen naar de robuustheid van de huidige sirene. 

Verder is de kans dat NL-Alert faalt door een cyberaanval of defecten niet onderzocht door het Nederlands Instituut Publieke Veiligehid (NIPV). Denk hierbij aan de toenemede dreiging op cybergebied vanuit statelijke actoren en eventuele stroomstoringen. Het bestaande luchtalarm kan in zo’n geval zeven dagen blijven draaien, waar NL-Alert het na maximaal enkele uren begeeft.

Broekema gaat verder dat 'als NL-Alert steeds frequenter wordt gebruikt - in 2022 in totaal 129 keer in heel Nederland - dan denk ik niet dat mensen nog heel erg schrikken als ze zo’n bericht krijgen.'

Lees het volledige artikel op de website van het AD.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.