Universiteit Leiden

nl en

Moderne mens eerder in Europa dan gedacht?

In Duitsland zijn nieuwe bewijzen naar boven gekomen over de aanwezigheid van de moderne mens in Europa.

De botten zijn samen met bladspitsen gevonden in de Ilsenhöhle, een grot onder de middeleeuwse en 17de-eeuwse burcht van Ranis en zijn zo'n 47.500 jaar oud. Dit betekent dus dat de moderne mens 2.500 jaar eerder wist te overleven in de koude Noordwest-Europese streken dan voorheen gedacht. Dit betekent mogelijk ook dat de bladspitsen, die tot nu toe altijd werden toegeschreven aan Neanderthalers, wellicht door Homo sapiens gemaakt zijn.

Steentijddeskundige Marcel Niekus, als extern PhD-onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden reageerde op deze opmerkelijke vondsten. 

Lees het volledige artikel op de website van NRC (€) 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.