Universiteit Leiden

nl en

Leidse boekhistoricus maakt leermodules voor Khan Academy

Boekhistoricus Erik Kwakkel heeft twee onderwijsmodules over het middeleeuwse boek beschikbaar gemaakt op het online leerplatform Khan Academy. Dit online onderwijsplatform werd in 2009 opgericht door Salman Khan en kent momenteel zo’n 10 miljoen unieke gebruikers per maand.

Boekhistoricus Erik Kwakkel heeft twee onderwijsmodules over het middeleeuwse boek beschikbaar gemaakt op het online leerplatform Khan Academy. Dit online onderwijsplatform werd in 2009 opgericht door Salman Khan en kent momenteel zo’n 10 miljoen unieke gebruikers per maand.

De Leidse boekhistoricus Erik Kwakkel werd gevraagd een bijdrage te leveren over het middeleeuwse boek. In samenwerking met een redacteur van Khan Academy maakte hij twee leermodules, een gewijd aan de productie van manuscripten in de Middeleeuwen en een over het gebruik van dat soort handgeschreven boeken. De in totaal achttien essays worden afgewisseld met korte filmpjes die zijn opgenomen in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek Den Haag. De modules zijn ondergebracht in de afdeling Middeleeuwse Geschiedenis en het ligt in de bedoeling ze uit te breiden met meer filmpjes en vragenlijsten waarmee studenten zelf hun kennis kunnen testen.

Samen met Giulio Menna lanceerde Erik Kwakkel onlangs Quill: Books Before Print, een website over het middeleeuwse boek voor niet-specialisten. Kwakkel schrijft wekelijks over middeleeuwse boeken op zijn blog medievalbooks.nl en op Tumblr. Zijn blogs over pennenproeven figureerden onlangs op de website van CNN en in verschillende buitenlandse kranten, waaronder The Times en The Independent.

Over Khan Academy

Khan Academy presenteert een gratis leeromgeving waarin jong en oud kennis kunnen opdoen over uiteenlopende vakgebieden. Een module benadert een specifiek onderwerp middels essays en korte filmpjes. Studenten kunnen via een discussiekanaal (“community questions”) vragen aan elkaar stellen. Khan Academy is een non-profit organisatie die onder andere wordt gesponsord door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.