Universiteit Leiden

nl en

Onderzoek naar vervaging van de grenzen tussen werk en privé tijdens COVID-19

Samen met fysio- en leefstijltherapeut Jaap Wonders van SMC Rijnland heeft Helen Pluut tijdens de eerste golf van COVID-19 onderzoek gedaan naar de ervaringen van werkende mensen. Aanleiding hiervoor was het voor velen verplichte thuiswerken en een van de belangrijkste gevolgen daarvan, namelijk het vervagen van de scheidslijn tussen werk en privé. Nu we thuiswerken en online met elkaar verbonden zijn, lopen werk en privé nog meer door elkaar heen. En dat heeft belangrijke gevolgen, zo blijkt uit het onderzoek. Met name voor ons leefstijlgedrag.

Degenen die een vervaging van de scheidslijn tussen werk en privé ervaren en daar emotioneel uitgeput van raken, zijn slechter gaan slapen, minder gaan bewegen, ongezonder gaan eten en minder gaan ontspannen. Terwijl een gezonde leefstijl mensen nu juist kan wapenen tegen emotionele uitputting. Mensen vinden het dus moeilijker om gezond te leven, juist op het moment dat ze daar het meeste profijt van zouden hebben.

Deze resultaten kregen aandacht in een artikel in het Leidsch Dagblad. Dat artikel is hier te vinden. Lees hier de publicatie van het onderzoek zelf.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.