Universiteit Leiden

nl en

Zoom vanaf 22 januari beschikbaar voor onderwijs

De videoconferentie-app Zoom zal vanaf 22 januari beschikbaar zijn voor studenten en docenten van de Universiteit Leiden. De universiteit heeft het programma aangeschaft en komt hiermee tegemoet aan de wens van zowel docenten als studenten.

Voor online colleges hebben docenten straks de beschikking over twee systemen: Zoom en Kaltura Live Room, dat afgelopen jaar al in gebruik was en onlangs verbeterd is. De komende periode wordt gebruikt om de koppeling met Brightspace te maken, privacy- en veiligheidsmaatregelen te waarborgen en ondersteuning en training gereed te hebben. 

Alternatief bieden

Zoom is aangeschaft om docenten een alternatief te bieden in de online platforms voor onderwijs op afstand. Kaltura werkte afgelopen jaar namelijk niet altijd vlekkeloos. Het systeem haperde soms waardoor online colleges even stil kwamen te liggen. ‘Met de aanschaf komen we tegemoet aan de vraag van docenten om Zoom in te mogen zetten’, legt vicerector Hester Bijl uit. ‘We willen onze studenten zo goed mogelijk onderwijs aanbieden. Het fundament daarvan is een stabiele technische ondersteuning. Daarom willen we niet te afhankelijk zijn van één online onderwijssysteem.’

Veiligheid en privacy waarborgen

Bijl is zich er goed van bewust dat er vragen zijn, die ook zijn aangekaart door de Universiteitsraad, over de veiligheid en privacywaarborging bij het gebruik van Zoom. ‘We nemen die zorgen serieus; we volgen via Surf nauwlettend het privacyonderzoek dat de Rijksoverheid uitvoert op Zoom. Dit onderzoek is afgerond voordat wij Zoom in gebruik nemen. Als hier aanleiding voor is, benutten we de resultaten voor de implementatie.’ Zoom heeft het afgelopen half jaar diverse verbeteringen doorgevoerd. Zo zorgt het online platform nu voor encryptie en het is mogelijk om alleen servers te gebruiken die in de EU staan.  

Universitaire toegangsweg

Daarnaast zal het gebruik van de videoconferentie-app gebonden zijn aan een aantal voorwaarden. Zo mag Zoom niet worden gebruikt voor colleges waarin persoonsgegevens of vertrouwelijke onderzoeksgegevens worden besproken. Daarnaast zullen gebruikers bepaalde privacy-instellingen moeten hanteren, en is het programma alleen toegankelijk door eerst in te loggen via Brightspace of ULCN. Deze universitaire toegangsweg was ook een van de voorwaarden van de Universiteitsraad. 

Voorwaarden voor gebruik

In een brief aan het college (4 november jl.) noemt de Universiteitsraad nog diverse andere voorwaarden die de raad aan het positieve advies verbindt. Zo moeten docenten kunnen kiezen tussen Kaltura Live Room en Zoom op basis van een beslisboom waarin privacy, veiligheid en andere didactische kenmerken aan bod komen. Studenten die niet op Zoom willen, moeten dit eenvoudig en vertrouwelijk kunnen melden. Het college van bestuur wil de UR op deze punten tegemoet komen, aldus Bijl. 

Twee systemen naast elkaar

Robert van ’t Sant, projectmanager van Brightspace, zorgt nu met een team voor de implementatie van Zoom. Van ’t Sant: ‘De problemen met Kaltura Live Room zijn vooral technisch van aard. Sommige docenten en studenten ervaren verbindingsproblemen hetgeen het onderwijs bemoeilijkt. Een update van Kaltura begin december moet hier verbetering in brengen. Maar het probleem speelt dus niet bij alle docenten en studenten. Als een docent tevreden is over Kaltura Live Room, is er geen noodzaak om Zoom te gebruiken. De functionaliteiten van Kaltura Live Room zijn voldoende en met de update ook verder verbeterd.’ 

Instructies en ondersteuning voor docenten

Docenten kunnen Zoom straks vanuit Brightspace op dezelfde manier opstarten als Kaltura Live Room. In aanloop naar de invoering komen er instructies voor docenten die willen overstappen op Zoom. Van ‘t Sant: ‘We richten momenteel support en training in zodat we docenten gericht kunnen ondersteunen en hun vragen kunnen beantwoorden. We werken eraan om het voor docenten mogelijk te maken om eerder kennis op te doen over Zoom. Via de website laten we weten zodra trainingen beschikbaar zijn en de toolpicker gereed is. En wil je nu al meer weten? Neem dan contact op met het Zoom-projectteam.’ 

Lees binnenkort meer over deze ondersteuning op de Zoom-portal en binnenkort op het remote teaching-portal

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.