Universiteit Leiden

nl en

Zuzana Vikarská gastonderzoeker bij het Europa Instituut binnen het re:constitution programma

In januari 2021 is Zuzana Vikarska bij het Europa Instituut gekomen als gastonderzoeker binnen het re:constitution programma, bestaande uit 20 onderzoekers met hun eigen project, en gefinancierd door Stiftung Mercator De onderzoekers spreken regelmatig af om bijvoorbeeld hun werk en stages te bespreken. Zuzana zal tot eind april bij het Europa Instituut blijven binnen het programma.

Zuzanas project gaat over de notie van nationale en constitutionele identiteiten in EU lidstaten. Ze argumenteert dat terwijl identiteit (opgenomen in artikel 4(2) VEU) redelijk zwak is als juridisch concept, het toch extreem sterk kan zijn als politiek concept, zowel op een goede als een slechte manier. Ze betoogt in het kader van de voortdurende rechtsstaatcrisis, dat nationale (constitutionele) identiteiten eenvoudig misbruikt kunnen worden, en dat we hier de eerste signalen al voor zien. Volgens Zuzana is het daarom wenselijk om identiteit duidelijk te omlijnen en de grenzen ervan te definiëren. Voor haar zouden de EU haar eigen waarden de meest belangrijke beperking van nationale (constitutionele) identiteiten moeten zijn, en haar project hoopt uit te leggen waarom dit zo is.

Voor meer informatie over Stiftung Mercator, klik hier.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.