Universiteit Leiden

nl en

Alumna Dalila’s reis: uitdagingen aangaan vanuit de kunst en duurzaamheid

International Studies-alumna Dalila Cataldi won onlangs een prijs bij de Seoul International Meditation Festival Art Exhibition. Maar Dalila doet ook nog allerlei andere dingen: des te meer reden om eens bij te praten. Lees over haar buitenlandverblijf in Japan, haar stage bij een kunstmuseum en haar advies aan huidige studenten.

Dalila Cataldi

'Mijn naam is Dalila, en ik ben 22 jaar oud. In 2017 begon ik met International Studies en in 2020 studeerde ik af. Ik ben geboren en getogen in een kleine stad in het zuiden van Italië, waar kunst en diversiteit niet zo op waarde geschat en gewaardeerd worden als ik vind dat zou moeten. Dit, en mijn aangeboren levendige nieuwsgierigheid naar nieuwe culturen en plaatsen hebben mij ertoe aangezet om een academisch pad te kiezen dat gericht is op talenstudies. Op de middelbare school heb ik Engels, Spaans en Frans geleerd. Daarna besloot ik om naar Nederland te verhuizen en Japans te studeren als onderdeel van de bachelor International Studies aan de Universiteit Leiden.'

Mijn levensveranderende uitwisseling in Japan

'In mijn derde jaar ben ik naar Japan gegaan om mee te doen aan een uitwisseling voor een half jaar. Ik hoef vast niet uit te leggen dat dit een ervaring was die mijn leven veranderd heeft, en mijn ogen geopend. Japanse kunst en cultuur heeft mij altijd gefascineerd en toen ik in Japan was heb ik kunnen rondreizen en zoveel mogelijk musea bezocht. Hoe meer musea ik bezocht, hoe meer ik me realiseerde dat deze anders waren dan elk ander museum dat ik ooit in Europa had gezien. Wat me het meest raakte, was de onlosmakelijke verbinding tussen kunst en de omgeving. Ik doel hiermee op de verbinding met, en het elegante respect voor het schitterende landschap en de natuurlijke omgevingselementen, die de galerieën, tempels en musea uitstralen.'

Mijn persoonlijke niche gevonden

'Daarom besloot ik het half jaar van mijn uitwisseling te besteden aan het onderzoeken van het duurzame aspect van kunst en musea door milieustudies te studeren en door veldonderzoek te doen. Het lukte me om een Japanse architect, Akihisa Hirata, te ontmoeten. Zijn werk staat bekend om zijn optimistische en innovatieve opvatting van architectuur, en is vooral gericht op duurzaamheid en het bij elkaar brengen van mensen. In de sterke overtuiging dat ik mijn persoonlijke niche had gevonden in de combinatie van kunst en milieu, en geïnspireerd door alternatieve opvattingen van architectuur en de schoonheid van het Oosten, reisde ik terug naar Nederland met het plan om over deze onderwerpen mijn scriptie te schrijven.'

2020: het beste maken van het eerste jaar na mijn afstuderen

'Gezien de enorme obstakels waar het jaar 2020 ons mee geconfronteerd heeft, vind ik dat ik blij mag zijn dat het me toch gelukt is om te leren en te groeien. Ik heb veel bereikt. Ik ben succesvol afgestudeerd met hoge cijfers en complimenten voor mijn bachelorscriptie. Dit gaf me het gevoel dat de inspanning en passie waarmee ik mijn werk heb gedaan, erkend en gewaardeerd werden. Dat gaf me de zekerheid dat ik op de goede weg was. Tijdens de eerste lockdown heb ik met succes een stage in Online Communication bij het Lisse Art Museum (LAM) afgerond en ben ik vrijwilligerswerk gaan doen voor The Hague Peace Projects. The Hague Peace Projects is een Nederlandse NGO voor het belang van vrede. Daar werd ik snel hoofd van de socialmedia-afdeling. Nu komt ook het einde van mijn pre-master in Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden in zicht. Ik ben nu druk op zoek naar een nieuwe baan.'

Het winnen van de Special Recognition Award van de Seoul International Medition Festival Art Exhibition

'Daarnaast deed ik, aangemoedigd door Wencke Appelman van het bureau Buitenland van de faculteit, in 2021 mee aan de Seoul International Meditation Festival Art Exhibition en won ik de Special Recognition Award. Dat betekent dat mijn schilderijen, samen met die van de andere winnaars, getoond zullen worden in een virtuele tentoonstelling! Verder ben ik een van de vijf studenten die mogen deelnemen aan het innovatieve gezamenlijke masterprogramma “Global Challenges and Sustainable Developments” van de University of Applied Arts in Wenen en de University of Design Tongji in Shanghai. Dit dubbelgraads-masterprogramma richt zich op het gebruik van artistieke strategieën en duurzame design-/technologische innovatie om het mondiale vraagstuk van klimaatverandering aan te pakken door transculturele samenwerking. In de woorden van de programmacoördinator: 'Het hoofddoel van dit programma is om studenten vaardigheden en mogelijkheden te bieden die hen zullen helpen 'het systeem te prikkelen' door artistiek en op design gericht denken te combineren met kennis in andere maatschappelijke gebieden.'

Mijn advies aan studenten die nu International Studies doen

'Voor International Studies-studenten heb ik het volgende advies: benut elke mogelijkheid die de Universiteit Leiden je biedt, wees niet bang en vertrouw je medestudenten. Deel je dromen en ambities en wees eerlijk en authentiek wanneer je daarover vertelt. Je kunt intelligent zijn en de hoogste cijfers halen, maar zonder echte passie en liefde voor wat je doet, is het moeilijker om betekenisvolle ervaringen op te doen. De toekomst voor studenten zoals wij, vooral studenten van Geesteswetenschappen, ziet er steeds enger uit. En de coronapandemie heeft ongetwijfeld onze mogelijkheden in een reeds competitieve arbeidsmarkt nog verder doen krimpen. Maar toch is er niemand die precies hetzelfde wil doen als jij, op dezelfde manier, met dezelfde bedoelingen, op dezelfde plek of met dezelfde ervaring. En als je nog niet precies weet wat je wilt gaan doen, nou, dan is het tijd om dat te ontdekken: neem deel aan carrière-evenementen, praat met begeleiders, docenten, andere studenten; leef je leven en besteed aandacht aan wat jou raakt. Want, zoals een vriend in Oeganda me ooit vertelde: 'uiteindelijk bestaan er geen problemen: er bestaan alleen maar uitdagingen'.'

Een droom die uitkwam

'Als ik denk aan de ongelooflijke kansen die ik tijdens deze jaren heb gekregen, kan ik het nog steeds bijna niet geloven. Japan bezoeken was een droom die uitkwam en ik weet dat veel van mijn medestudenten dit gevoel ook hadden bij hun uitwisselingen in andere delen van de wereld. Dit zijn ervaringen die je meer over het leven zullen leren dan welk vak of studiegebied ook. Ik zal het onderwijs en de steun die de Universiteit Leiden me in mijn bachelor geboden heeft, altijd blijven koesteren. Maar wat ik het belangrijkst vind zijn de netwerken die ik creëerde en de geweldige contacten met studenten en docenten van over de hele wereld, die mij ongelooflijk hebben geïnspireerd en aangemoedigd tijdens mijn reis.'
 

Dalila Cataldi’s prijswinnende schilderij: "MINDFUL / MINDLESS" - Can you find fullness in the empty?
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.