Universiteit Leiden

nl en

Studenten over dit studiejaar: ‘Het is oké als het een dag niet goed gaat’

Voor bijna alle studenten is dit een studiejaar dat veel uitdagingen met zich meebrengt. Studenten Nasreen Javanjoo van Religiewetenschappen en Marcos Cordova van Literary Studies vertellen over hun ervaringen met studeren in tijden van corona.

Voor Marcos is de grootste uitdaging dit jaar het volgen van online college. ‘Als je college moet volgen op dezelfde plek als waar je slaapt, wordt dat heel deprimerend. Je slaapt, studeert en eet in één ruimte.’ Ook voor Nasreen waren de online colleges ingewikkeld: ‘Ik vind het moeilijk om de motivatie en de discipline te vinden om aan mijn studie te gaan zitten. Doordat ik niet meer fysiek naar de universiteit ga, kan ik dingen doen wanneer ik wil. Dan is het makkelijker om in bed te blijven liggen of om iets anders te gaan doen en dan komt studeren later wel.’

Student Nasreen Javanjoo

Steun

Gelukkig komt er wat steun van de universiteit. ‘De universiteit biedt studieplekken aan, dat is heel fijn voor mensen die ook moeite hebben met het thuis studeren. Er zijn altijd wel wat plekken beschikbaar, dus medestudenten, maak daar ook gebruik van! Het heeft mij echt geholpen om me een beetje op schema te houden tijdens mijn studie’, aldus Marcos. Ook docenten bieden volgens Nasreen steun in deze tijd: ‘Eerst dachten docenten: ze zijn nu thuis dus ze hebben alle tijd voor mijn opdrachten. Toch had ik juist vaak dat het helemaal niet goed ging. Dan mailde ik een docent daarover en kreeg ik gelukkig veel begrip.’ Desondanks geldt voor zowel Nasreen als Marcos dat ze wel meer steun hadden willen krijgen vanuit de universiteit. ‘Aan het begin van het jaar kregen we wel mailtjes van de decaan over dat we het goed deden. Dat vond ik fijn, maar toch had ik liever gezien dat de universiteit meer begeleiding zou bieden’, zegt Nasreen. 

Student Marcos Cordova

Sociaal contact

Voor zowel Nasreen als Marcos was het ondanks alles een leerzaam jaar. ‘Ik heb geleerd om menselijk contact niet als vanzelfsprekend te zien. Soms had ik even geen zin in sociaal contact en bleef ik lekker binnen. Nu kan ik niet wachten tot ik weer meer mag. Ik ga die ruimte dan optimaal benutten en de kleine dingen en de mensen om me heen veel meer waarderen’, aldus Marcos. Nasreen is het daarmee eens: ‘Grappig genoeg ben ik door corona een socialer persoon geworden. Ik ben erachter gekomen dat ik een echt mensenmens ben; naarmate het allemaal langer duurde merkte ik dat ik meer behoefte kreeg aan contact met mensen.'

Begin elke dag opnieuw

Tot slot wil Marcos aan zijn medestudenten meegeven dat als het vandaag een slechte dag is, dat niet betekent dat morgen ook een slechte dag is. ‘Begin elke dag opnieuw, sta op tijd op en doe die dag iets anders dan hoe je het normaal doet, dan doorbreek je de vicieuze cirkel. Wees daarnaast aardig voor jezelf, het is oké als het een dag niet goed gaat, dan ben je niet gelijk een mislukkeling.’ Nasreen noemt dat daarbij ook je mindset belangrijk is. ‘We kunnen zelf weinig veranderen aan de huidige situatie, maar je kunt wel veel veranderen aan je houding tegenover de situatie. Het heeft geen zin om jezelf de hele tijd boos of verdrietig te maken. We hebben al een heel jaar overleefd, een nieuwe dag kan ik ook wel aan.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.