Universiteit Leiden

nl en

Vastgelopen in jouw scriptie of schrijfopdracht? Iedereen is welkom bij het Academisch Schrijfcentrum

Elke student komt ermee in aanraking: academisch schrijven. En dat kan best lastig zijn. De schrijfcoaches van het Academisch Schrijfcentrum bieden daarom ondersteuning, in welke fase van je studie je je ook bevindt.

Het Academisch Schrijfcentrum biedt verschillende diensten aan, maar het één-op-ééntutorgesprek is de populairste, aldus schrijfcoach Friso van Nimwegen. ‘Als schrijfcoach stel ik de vragen die studenten meestal nog niet zelf hebben gesteld,’ legt hij uit. ‘Soms hebben ze bijvoorbeeld nog niet goed nagedacht over het antwoord op hun hoofdvraag. Als die dan duidelijk wordt, vallen alle puzzelstukjes op hun plek.’

Vanuit de student zelf

Centraal in de aanpak van het schrijfcentrum staat de filosofie dat de antwoorden zo veel mogelijk uit de student zelf moeten komen. ‘Wij zeggen niks voor, maar proberen de student door vragen te stellen tot eigen inzichten te laten komen,’ vertelt Friso. ‘Het is ook aan de student om te zeggen “daar worstel ik mee”. Zo weet de student uiteindelijk precies waar het probleem ligt en hoe het opgelost kan worden.’

Rudolf Flinterman ervaarde deze werkwijze als zeer prettig. Hij schakelde vorig jaar de hulp van het Academisch Schrijfcentrum in voor zijn masterscriptie Geschiedenis. ‘Ik had het verhaal al helder in mijn hoofd, maar ik kon het niet zo verwoorden dat het voor iedereen duidelijk was,’ licht hij toe. ‘Voor mij heeft het vragen stellen heel erg veel uitgemaakt, omdat ik deze tijdens de rest van mijn scriptie zelf kon toepassen. Daardoor maakte ik constante aanpassingen in mijn tekst en werd de structuur veel beter.’

Niet alleen voor scripties

Hoewel veel studenten het Academisch Schrijfcentrum net als Rudolf inschakelen voor een scriptie, wil Friso benadrukken dat alle schrijfopdrachten in behandeling worden genomen. ‘Het maakt niet uit waar je in je studie bent: iedereen is welkom.’ Ook Rudolf wil studenten aanmoedigen om sneller contact op te nemen met het centrum. Zijn studiecoördinator wees hem op de diensten van het Academisch Schrijfcentrum. ‘Daarvoor had ik er nooit van gehoord,’ geeft hij toe. ‘Als ik hierover had geweten in mijn bachelor dan had ik voor bepaalde schrijfopdrachten zeker contact opgenomen met het schrijfcentrum.’

‘Wanneer ik nu mensen spreek die zeggen dat ze een half jaar of een jaar bezig zijn met hun scriptie, dan zeg ik meteen dat het geen kwaad kan om even een afspraak te maken met het Academisch Schrijfcentrum,’ vertelt Rudolf. ‘Ik ben uiteindelijk met een 7,5 beoordeeld en ik denk dat zonder het schrijfcentrum de vraag was geweest of dit boven de 6 zou zijn.’

Gouden tips

Worstel jij nu met je scriptie? Dat is geen reden voor paniek: het Academisch Schrijfcentrum heeft twee tips voor de meest voorkomende problemen. Friso ziet vaker studenten voorbijkomen die al langere tijd met hun scriptie bezig zijn. ‘Naast de tutorgesprekken organiseren wij ook workshops. Zo hebben wij een workshop die gericht is op studenten die last hebben van uitstelgedrag. Sommige studenten kunnen zich moeilijk concentreren, zeker nu er vanwege corona niet altijd geschikte studieplekken zijn.’ De workshop moet ervoor zorgen dat zij blijven schrijven. Ook worden er Schrijfweken georganiseerd, waarin studenten in online groepsverband aan hun scriptie werken. Zo kunnen studenten in een gestructureerde, motiverende omgeving de laatste stappen maken.

Een andere veelvoorkomende fout is dat studenten de scriptie opblazen in hun hoofd, aldus Friso. ‘Ik kan begrijpen dat alleen het hoge woordenaantal al intimiderend is, maar de schaal mag dan wel anders zijn: de basisstructuur en schrijfprincipes zijn hetzelfde als in een paper. Dat probeer ik dan duidelijk te maken. Als je op dat punt in jouw studie bent aangekomen, dan heb je alle benodigde vaardigheden en kennis om een goede scriptie te schrijven.’ Om de scriptie – en ook andere schrijfopdrachten – overzichtelijker te maken, heeft Friso een simpele tip: breek de tekst in kleinere stukken op. ‘Bedenk van tevoren hoeveel woorden elk deel van de scriptie moet gaan krijgen. Dat maakt het schrijven meteen een stuk minder intimiderend.’

Ga voor meer informatie naar de website van het Academisch Schrijfcentrum. Daar vind je ook het aanmeldformulier en informatie over de workshops en schrijfweken die het schrijfcentrum volgende maand gaat geven.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.