Universiteit Leiden

nl en

Linguistics alumna Anne-Mieke Thieme wint EFNIL-scriptieprijs

Goed nieuws voor alumna Linguistics Anne-Mieke Thieme. Zij heeft de scriptieprijs van de European Federation of National Institutions for Language (EFNIL) gewonnen. ‘Ik heb meteen mijn scriptiebegeleidster gemaild.’

Het was de tweede keer dat EFNIL de prijs voor masterscripties uitreikte. In totaal werden scripties uit tien verschillende landen ingestuurd. Anne-Mieke viel op met haar onderzoek naar meertaligheid in de gemeente Den Haag. ‘Den Haag is net als veel andere steden erg meertalig,’ zegt ze. ‘Ik was benieuwd hoe de gemeente omgaat met die talige diversiteit.’ 

Dat bleek per doelgroep sterk te verschillen. ‘Er werd positiever omgegaan met de meertaligheid van expats, studenten en toeristen dan die van andere meertalige inwoners, bijvoorbeeld met een Marokkaanse, Oost-Europese of Turkse achtergrond. Dat verschil in benadering was niet per se te verklaren door een korter verblijf in Nederland van de aangesprokene. In het vertaalbeleid stond namelijk dat de gemeente ervoor koos om brieven voor bijvoorbeeld Poolse arbeidsmigranten juist niet geheel te vertalen.’

Fantastisch project

Hoewel Anne-Mieke uiteindelijk dus een mooi resultaat heeft geboekt, vond ze het lastig om te beginnen met haar scriptie. ‘Ik vond het aan het begin best moeilijk om een onderwerp te kiezen. Uiteindelijk ben ik bij mijn onderwerp terechtgekomen doordat mijn scriptiebegeleider Ingrid Tieken-Boon van Ostade een keer een lezing gaf over haar Haagse Talen-project. Ik vond dat echt een fantastisch project over meertaligheid in Den Haag en ik wist gelijk waar ik onderzoek naar wilde doen. 

Toen ik hoorde dat ik de prijs had gewonnen, heb ik Ingrid meteen gemaild, want ik heb heel veel te danken aan haar geweldige begeleiding. Volgens mij is er mede door haar inzet nu ook echt iets in gang gezet in Den Haag rondom meertaligheid, wat ook heel goed nieuws is.’

Meer weten?

Lees de scriptie Multilingual The Hague: Municipal language policy, politics, and practice van Anne-Mieke Thieme in het Leidse scriptierepositorium (open access). 

De EFNIL Master's Thesis Award is een jaarlijkse wedstrijd om de beste masterscripties in Europa op het gebied van taalgebruik, taalbeleid en meertaligheid te bekronen. De drie beste scripties worden beloond met een bedrag van 1500 euro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.