Universiteit Leiden

nl en

Statistiek ten bate van de patiënt

Marta Fiocco is per 1 april benoemd tot hoogleraar toegepaste wiskunde, in het bijzonder medische statistiek. Fiocco is aangesteld bij de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen (FWN) en bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze doet onderzoek naar ‘personalised medicine’, medicijnen op maat voor kankerpatiënten.

Marta Fiocco

Fiocco ontwikkelt statistische modellen om een goede inschatting te maken van de overlevingskans van oncologische patiënten. Ze richt zich daarbij vooral op jongeren met kanker. Die groep krijgt vaak te maken met sarcomen of leukemie. De modellen die de onderzoeksgroep van Fiocco ontwikkelt voorspellen de slagingskans en bijwerkingen van behandelingen. Doel is om een inschatting te kunnen maken van welke behandeling de minste bijwerkingen geeft bij een patiënt. 

Fiocco promoveerde aan het Mathematisch Instituut (MI) van FWN in 1997 bij Willem van Zwet. Daarna werkte ze als docent bij het MI. In 2002 startte ze als senior onderzoeker in het LUMC. Ze doet onderzoek naar complexe statistische modellen voor overlevingskansen van kankerpatiënten. In 2014 kwam ze terug naar het MI en werkte vanaf dat moment in zowel het MI en het LUMC. 

Frank van der Duijn Schouten, wetenschappelijk directeur (interim) van het van FWN, ziet in de benoeming van Fiocco een erkenning van haar kwaliteiten als onderzoekster en docent. ‘Ze is een aanwinst voor de wiskunde in het algemeen en het MI in het bijzonder.’

Twee faculteiten

Fiocco is blij en trots met haar benoeming, al was het niet altijd makkelijk. ‘Het is heel interessant om voor twee faculteiten te werken. De klinische praktijk in het LUMC was een enorme inspiratie voor mijn onderzoek.’ 

Verbinding met andere disciplines

Van der Duijn Schouten vindt dat de benoeming van Fiocco de verbinding accentueert die het MI wil leggen met belangrijke toepassingsgebieden van de wiskunde. In dit geval is dat de medische discipline, de kinderoncologie. ‘Via haar deeltijdaanstelling bij het LUMC en haar band met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht is Marta niet alleen betrokken bij de verwerking en analyse van medische data, maar werkt zo ook nauw samen met de clinici. Dit komt haar onderzoek en dat van haar medewerkers in het onderzoeksprogramma Data Analysis and Survival for Personalized Oncology (DASPO) zeer ten goede .’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.