Universiteit Leiden

nl en

Anne-Laura van Harmelen voorgedragen voor de Huibregtsenprijs

Anne-Laura van Harmelen - hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht - is genomineerd voor de Huibregtsenprijs. Op de Avond van Wetenschap & Maatschappij (4 oktober) wordt bekend of zij deze prijs ook daadwerkelijk wint.

Van Harmelen doet onderzoek naar jeugdtrauma's. Ongeveer de helft van alle psychische gezondheidsproblemen in de adolescentie (variërend van depressie, paniekaanvallen, gedragsproblemen, agressie tot suïcide) is terug te voeren op zo'n jeugdtrauma. Anne-Laura van Harmelen onderzoekt waarom de ene jongere veerkrachtiger is na jeugdtrauma dan de andere en hoe we veerkracht onder kwetsbare jongeren kunnen vergroten. Zij ontwikkelde een vernieuwende, interdisciplinaire benadering om de onderliggende mechanismen van veerkracht te onderzoeken. Daarbij richt zij zich in het bijzonder op emotionele kindermishandeling, het meest voorkomende type kindermishandeling dat tot nog toe het minst werd bestudeerd. 

'Ze is niet alleen een actieve wetenschapscommunicator voor een breed publiek [...], ze wil ook nadrukkelijk de jongeren zelf bereiken.'

Juryrapport

De jury spreekt in het juryrapport lovend over het werk van Van Harmelen. 'Haar inzet om de vertaalslag van haar vernieuwende, fundamentele onderzoek naar de maatschappij te maken is enorm. Ze is niet alleen een actieve wetenschapscommunicator voor een breed publiek [...], ze wil ook nadrukkelijk de jongeren zelf bereiken. Daartoe heeft zij samen met anderen een interactieve cursus ontwikkeld voor, en mede door, jongeren over hun mentale gezondheid. Deze cursussen zijn al meer dan 50.000 keer gevolgd. Het zijn indrukwekkende cijfers, die de jury ervan overtuigen dat Van Harmelen excelleert in maatschappelijke meerwaarde.'

Reactie Van Harmelen

'Het is een enorme eer om genomineerd te worden voor deze prijs,' zegt Van Harmelen in een eerste reactie. 'Bovendien is het een prachtige waardering voor het werk dat ik samen met mijn samenwerkingspartners heb kunnen doen om veerkracht bij jongeren met jeugdtrauma te vergroten.'

Over de Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs is bestemd voor een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk kwaliteit en vernieuwing combineert met een bijzondere maatschappelijke meerwaarde of outreach. De prijs bestaat uit een sculptuur van beeldend kunstenaar Wil van der Laan, een geldbedrag van € 25.000 voor onderzoeksactiviteiten, en een workshop aangeboden door het Lorentz Center in Leiden.

Anne-Laura van Harmelen over jongeren en de coronacrisis

Houden jongeren blijvend last van de lockdown tijdens de coronacrisis? We gingen erover in gesprek met Anne-Laura van Harmelen in onze podcast Enkeltje Wetenschap.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.