Universiteit Leiden

nl en

"Naar de andere kant van de spreekwoordelijke contrôletafel"

Per 1 september 2021 neemt de Faculteit der Sociale Wetenschappen afscheid van controller Richard Molenkamp en verwelkomt zij opvolger Rob van Amsterdam.

Richard Molenkamp

Wat ga je doen in je nieuwe functie?

Richard: "Ik word senior controller bij het Bestuursbureau. Daar zal ik mij onder andere bezig gaan houden met de rijksbekostiging, het meerjarenplan ICT en accounthouder zijn van enkele onderdelen van de universiteit."

Rob: "Ik ben de opvolger van Richard en word dus de nieuwe controller van de FSW. Dat houdt in dat mijn afdeling het bestuur van FSW adviseert en ondersteunt in alles wat met financiën te maken heeft. Leidend hierin zal zijn de planning & control cyclus van de universiteit. De producten die onze afdeling maakt zijn onder andere de begroting, de Bestuurlijke financiële rapportage (3 keer per jaar) en de stukken inzake de jaarafsluiting (ten behoeve van de universitaire jaarrekening). Dit ga ik uiteraard doen samen met mijn team van businesscontrollers en projectcontrollers."

Rob van Amsterdam

Wat neem je mee vanuit je oude werkplek?

Richard: "Ik ben sinds 2009 werkzaam bij de Universiteit Leiden. Ik heb als faculteitscontroller zes jaar bij de FGGA gewerkt en heb in 2015 de overstap gemaakt naar FSW. Ik ken dus de uitdagingen die faculteiten hebben met hun financiële bedrijfsvoering. Bij een faculteit wil je zo veel mogelijk middelen aan het primaire proces alloceren, zodat studenten het beste onderwijs krijgen en het wetenschappelijk personeel het mooiste onderzoek kan doen; tegelijkertijd moet dat primaire proces goed ondersteund en beheerst worden. Dat levert in de schaarse middelenverdeling wel eens spanning op.

Op het Bestuursbureau worden besluiten genomen die impact hebben op de financiële bedrijfsvoering van faculteiten. Door mijn ervaring kan ik die impact goed inschatten en bespreken met mijn nieuwe collega’s waardoor het wederzijds begrip groeit."

Rob: "Ik ben sinds juni 2013 in dienst van de Universiteit Leiden en tot nu toe altijd werkzaam geweest bij de afdeling Audit: de eerste zes jaar als senior financial auditor en de laatste twee jaar als hoofd van de afdeling Audit. Vanuit deze functie heb ik veel van de universiteit gezien. Derhalve heb ik goed zicht wat er bij de verschillende faculteiten en ondersteunende eenheden speelt. Maar uiteraard ben ik ook op de hoogte van wat er op het centrale niveau speelt.

Het belangrijkste wat ik mee zal nemen is mijn kennis met betrekking tot de financiën van de universiteit! En hierbij zal ook een stuk begrip horen voor centrale beslissingen die niet altijd positief hoeven te zijn voor een faculteit of eenheid, maar waar wij wel mee aan de slag moeten. Maar het belangrijkste wat ik mee zal nemen vanaf het Rapenburg zijn mijn schoenen. Ik kom op de racefiets en kan het natuurlijk niet maken om de hele dag op klikkende racefietsschoenen door het pand te lopen (wanneer dat weer is toegestaan)!"

Wat trekt je in je nieuwe functie, en in je nieuwe werkplek?

Richard: "Omdat ik nu 12 jaar ervaring heb bij twee faculteiten, wilde ik graag een nieuwe ervaring opdoen op concernniveau. Het volume, de vraagstukken en de belanghebbenden bij het Bestuursbureau zijn anders dan bij faculteiten. Daar krijg ik onder andere te maken met de totale bekostiging van de universiteit die honderden miljoenen bedraagt, het toetsen van meerjareninvesteringsplannen en het mede bepalen van financieel beleid. Dat laatste is zeker nu interessant omdat er binnenkort een nieuw strategisch plan komt wat ervoor zal zorgen dat er mogelijk wat grotere wijzigingen in het beleid optreden dan bij regulier onderhoud. Kortom, ik verwacht een aantal uitdagende en boeiende jaren bij het Bestuursbureau."

Rob: "Al vanaf het begin van mijn werkzame leven ben ik werkzaam als accountant/auditor. Ik was dus altijd de cijfers aan het controleren die al waren afgesloten. In mijn nieuwe functie ga ik veel meer te maken krijgen met cijfers in de toekomst. Als controller meedenken over welke kosten facultaire beslissingen met zich meebrengen lijkt mij veel meer van toegevoegde waarde dan controleren of de cijfers die niet meer zijn aan te passen wel kloppen… Zoals ik het vaak bij oud-collega-accountants heb gezien ga ik de stap maken naar de andere kant van de spreekwoordelijke contrôletafel.

Zoals gezegd werk ik sinds 2013 bij de universiteit en in de hoedanigheid van auditor altijd veel contact gehad met faculteiten en deze ook bezocht. Eigenlijk heb ik vanaf het begin altijd een positief gevoel gehad bij FSW. Het contact met de FSW medewerkers was altijd spontaan en de sfeer bij de afdelingen waar ik kwam was positief. Al snel had ik in mijn achterhoofd het zaadje gepland om ooit eens aan de slag te gaan bij een faculteit en dan was FSW één van de faculteiten waar ik dit graag zou willen doen. Met het vertrek van Richard naar het Bestuursbureau kwam er een voor mij zeer interessante positie vrij, dus ik heb eigenlijk niet getwijfeld en ben ervoor gegaan!"

Als je niet met universitair geld bezig bent, wat doe je dan?

Richard: "Als ik niet met universitair geld bezig ben, houd ik mij vooral bezig met mijn gezin met kids van 3, 7 en 13. Mijn vrouw werkt ook en doordeweeks is dan nogal hectisch met een kind op het kinderdagverblijf, een op de basisschool en een op de middelbare school. Het weekend ruimen we dan tijd in voor een bezoek aan een museum, een wandeling in duin en familiebezoek. We zijn in de regio kind aan huis bij Archeon, Naturalis en het automuseum Louwman.

Daarnaast probeer ik sinds een paar maanden minimaal twee keer per week op de racefiets te stappen. Ik ben minder fanatiek dan mijn opvolger Rob, maar een rondje van 50 km in het groene hart of door de duinen is heel mooie manier om wat van de streek te zien, te bewegen en het hoofd even leeg te maken."

Rob: "Ik ben 42 jaar, woonachtig in Lisse. Ik ben gescheiden en heb 1 dochter van inmiddels 15 jaar. In mijn vrije tijd zit ik veel op de racefiets. Ik probeer dagelijks 50 km te fietsen dus moet nog even kijken met welk ommetje ik naar het PdlC kom… Ik doe jaarlijks mee aan Alpe d’HuZes en hoop volgend jaar voor de achtste keer mee te doen.

Ook ben ik keeper in een vriendenteam op de zaterdag bij de plaatselijke FC en zit ik daar tevens in de technische commissie van het eerste zaterdagteam. Daarnaast verwelkom ik ieder jaar in november mijn Spaanse neef (😉) en ben ik 3 weken lang in de weekenden de Hoofdpiet in Lisse. Een erg mooie en dankbare rol om te mogen spelen."

Beeld: Suédy Mauricio
Tekst: Emma Knapper

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.