Universiteit Leiden

nl en

Groene eilandjes rondom universiteitsgebouwen moeten bedreigde insecten lokken

Het aantal insectensoorten neemt schrikbarend af en daarom creëert de universiteit een meer biodiverse omgeving rondom universiteitsgebouwen. Annetje Ottow, voorzitter college van bestuur, plantte op 20 september de eerste bijenvriendelijke planten in de voortuin van de Oude UB.

‘Dit wordt een mini-hortus!’, zegt Annetje Ottow enthousiast als ze een wilde geranium plant in de voortuin van de Oude UB aan het Rapenburg. Ook insecten als de behangersbijen zullen enthousiast zijn, want zij zijn dol op deze planten. Met het planten geeft Ottow symbolisch het startschot voor meer vergroening en biodiversiteit rondom universiteitsgebouwen.

Gras en bomen nog niet voldoende

De voortuin van het Bestuursbureau aan het Rapenburg bestond tot nu toe alleen uit tegels, gras en een paar bomen. Best groen zou je zeggen, maar gras en bomen zijn voor veel insecten niet voldoende. Zij hebben uiteenlopende nectarplanten nodig om te kunnen gedijen. Ottow: ‘Het aantal soorten neemt dramatisch af. Als universiteit willen we graag een handje helpen en het goede voorbeeld geven. De nieuwe biodiverse tuin laat ook zien welke kennis we in huis hebben op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit.’

Kaschef Rogier van Vugt overhandigt Annetje Ottow de wilde geranium. Naast haar staat Jens Opdam van Leiden University Green Office.

De herinrichting vloeit voor uit het project 'Stenen eruit, Groen erin', van het Leiden University Green Office (LUGO), Hortus botanicus Leiden, het Universitair Facilitair Bedrijf en Vastgoed. 

'De groene eilandjes worden oversteekplaatsen voor de bijen'

Verleidelijke planten

Rogier van Vugt, kaschef van de Hortus botanicus, is ook aanwezig bij dit symbolische moment op 20 september. Hij adviseert over de herinrichting van deze tuin. De kaschef wil de nieuwe planten afstemmen op de bijensoorten die tweehonderd meter verderop, in de Hortus leven. ‘We kiezen heel bewust voor planten die bij bepaalde solitaire wilde bijen horen die het nu moeilijk hebben. Zo gaan we hier bijvoorbeeld ook de Campanula planten, die klokjesbijen aantrekt en Boerenwormkruid verleidt boerenwormkruidbijen om hier te komen. Op deze manier creëren we groene eilandjes - een soort oversteekplaatsen in de stad - waar de bijen naartoe kunnen hoppen.’

Meer gebouwen vergroenen

Behalve de Oude UB krijgen in ieder geval ook het Gravensteen (Studenten-en Onderwijszaken) en het Kamerlingh Onnes Gebouw (Rechten) dit collegejaar groene zônes met planten die meer insecten aantrekken. En ook in het Leiden Bioscience Park is er veel aandacht voor een diverse vegetatie. Ottow: ‘We kampen met een grote biodiversiteitscrisis. Daarom zijn dit soort groene initiatieven zo belangrijk. Alle beetjes helpen.’

Tekst: Linda van Putten
Foto's: Marc de Haan

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.