Universiteit Leiden

nl en

Terug naar de faculteit met Nikie Veld

Nikie Veld is onderwijscoördinator bij Biologie. In haar baan draait het er nu vooral om dat studenten weer naar de faculteit mogen. ‘In coronatijd moesten we steeds de roosters omgooien.’

In deze rubriek laten we collega’s aan het woord die weer naar de faculteit gaan. 

Wat houdt je werk in?

Als onderwijscoördinator maak ik roosters voor ongeveer 800 studenten. Dat is normaal al een hele uitdaging, maar in coronatijd helemaal. Die lastminutewijzigingen vanuit de overheid maakten mijn werk lastig. Je bent al snel twee maanden bezig met een rooster als je er fulltime aan werkt. En we hebben als onderwijscoördinator nog meer taken. 

Hoelang doe je dit werk al?

Ik heb al verschillende banen bij de universiteit gehad, altijd met studenten. Sinds oktober 2020 werk ik bij het IBL en sinds februari als onderwijscoördinator voor biologie.

Hoe was het coronajaar voor jou?

Ik kan niet vergelijken of mijn baan drukker is dan voor corona. Van andere onderwijscoördinatoren hoor ik dat dat wel zo is. Het is nu altijd druk, vroeger waren er alleen pieken. 

Ik vind thuiswerken een voordeel van corona. Bij Biologie heb ik best veel vrijheid om te beslissen of ik op kantoor of thuis wil werken. Ik vind het fijn dat ik dat vertrouwen krijg. Sommige taken doe ik liever thuis, bijvoorbeeld invoerwerk in uSis. En het maken van roosters gaat weer veel makkelijker op kantoor. 

Ondanks het coronajaar heb ik toch het gevoel dat ik mijn collega’s goed heb leren kennen. Ook al zien we elkaar dus meestal online. De meesten werken nog thuis, ik zit hier vaak alleen, maar er lopen wel vaak docenten langs met vragen.

En nu weer terug naar de faculteit. Wat betekent dat voor jouw werk?

De laatste tijd ga ik weer wat vaker naar kantoor en dan zie ik ook meer docenten. Dan merk je hoe prettig het is als ze gewoon even langs kunnen lopen om iets te bespreken. Dat gaat zo veel sneller en makkelijker dan via de mail.

De roosters voor het eerste semester zijn zo goed als klaar. Het is natuurlijk extra lastig dat er een maximum is gesteld van 75 mensen per zaal. Gelukkig denkt iedereen mee, alle docenten zijn betrokken. En dat vind ik wel heel fijn, daardoor voelt het echt alsof we het met zijn allen doen. Die docenten zijn superdruk en toch zetten ze alles op alles om het goed te laten lopen. Dat scheelt voor mij echt enorm.

Wat hoop je voor komend jaar?

Ik hoop dat de regering met duidelijk beleid komt, niet meer die lastminutewijzigingen. Maar bovenal hoop ik op een goed jaar waarin studenten meer naar college kunnen. En waarin we als medewerkers elkaar wat vaker kunnen zien. Dat geeft energie. Als je op kantoor zit, en studenten en docenten ontmoet, dan weet je weer waar je het voor doet. 

____
Volgende keer in deze reeks: universitair docent Alexander van Oudenhoven over de omschakeling van online onderwijs terug naar fysiek onderwijs. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.